A ramas cum s-a stabilit – Senatul a adoptat noul Cod Fiscal!

A ramas cum s-a stabilit – Senatul a adoptat noul Cod Fiscal!

0 542

Proiectul noului Cod Fiscal a fost adoptat marti de plenul Senatului cu amendamentele convenite de liderii partidelor politice parlamentare, dintre care cel mai important este reducerea etapizata a TVA – la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. Proiectul merge acum in Camera Deputatilor, care ar putea da votul final joi, in calitate de for decizional. Senatorii au reexaminat proiectul Codului Fiscal la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, care in luna iulie a refuzat sa il promulge si a retrimis proiectul de lege in Parlament.
Eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti se amana tot pentru 1 ianuarie 2017. In schimb, ramane in vigoare eliminarea taxei pe constructiile speciale pentru investitiile in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2016.
In ceea ce priveste impozitul pe dividente, reducerea de la 16% la 5% va intra in vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.
Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat avizase favorabil, luni, cererea de reexaminare a Codului Fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor politice.  SENAT 3.2

Va reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, in luna iulie, proiectul Codului Fiscal, cerand reexaminarea acestuia si motivand ca „legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ”, motiv pentru care „in elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate.
Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni. (…) Bunastarea economica unanim dorita de toate fortele politice din Romania in beneficiul cetatenilor si al agentilor economici poate fi atinsa numai printr-o abordare fiscal-bugetara responsabila, predictibila pe termen lung, in concordanta cu obiectivele de crestere economica sustenabila.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.