A venit si primavara astronomica
Asta s-a intamplat duminica, cand in emisfera nordica a venit oficial primavara.
Nu inseamna insa neaparat si venirea unei vremi de primavara, dar sezonul oficial incepe in aceeasi pedioada in fiecare an.
Prima zi de primavera astronomica poate varia, intre 19 si 21 martie din doua motive: anul nu are un numar par de zile, iar Pamantul este intr-o orbita eliptica. In plus, atractia gravitationala a celorlalte planete ne schimba orientarea catre Soare de la an la an. De aceea anul acesta echinoctiul de primavera – ce poezii frumoase s-au scris in cinstea lui! – a sosit duminica, in 21 martie.
In ceea ce priveste vremea, sezoanele Pamantului s-au decalat in ultimii 150 de ani, potrivit unui studiu aparut luna trecuta. Cele mai fierbinti si cele mai reci zile ale anului vin acum cu doua zile mai tarziu, conform livescience.com.
In acest an, primavera oficiala a inceput duminica, pe 21 martie, pentru ca atunci a avut loc echinoctiul de primavara. Echinoctiul marcheaza inceputul primaverii si al toamnei, iar solstitiul marcheazã inceputul verii si al iernii. Acestea sunt doua puncte clare in timp, care indica tranzitiile prin care trece planeta noastra in jurul Soarelui.
La fiecare echinoctiu, Soarele traverseaza ecuatorul Pamantului, facand ca ziua si noaptea sa aiba aproximativ aceeasi lungime pe aproape intreaga planeta, iar la ecuator Soarele este la zenit la ora pranzului.
Dan Bota