Absorbtia fondurilor europene in dezbatere CONPIROM cu FMI

Absorbtia fondurilor europene in dezbatere CONPIROM cu FMI

0 166

Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, fiind devansata chiar si de Bulgaria, a fost una dintre concluziile intalnirii care a avut loc vineri intre reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM) si seful misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks.
Secretarul general al Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), Mihai Ivascu, a precizat, pentru AGERPRES, ca discutiile s-au axat pe patru teme principale, respectiv rata somajului, inflatia, absorbtia fondurilor europene si datoriile acumulate de companiile cu capital de stat.
In cadrul intalnirii, CONPIROM a ridicat problema gradului mic de absorbtie a fondurilor europene. Potrivit sursei citate, aceasta opinie a fost exprimata si de reprezentantii FMI, care au precizat ca Romania se afla pe ultimul loc in domeniu, fiind devansata chiar si de Bulgaria.
“In ceea ce priveste rata somajului, previziunile CONPIROM sunt mult mai sumbre decat datele comunicate de autoritatile statului, conform carora rata somajului ar fi de numai 4,8 la suta. Opinia CONPIROM, potrivit careia rata somajului este in realitate de circa 7-8 la suta, este impartasita si de reprezentantii FMI, care recomanda totodata autoritatilor statului trebuie sa fie atente la modul de calcul al acestei rate. Metoda aleasa de stat pentru a estima rata somajului incearca sa aduca Romania intr-o pozitie mai favorabila, dar exclude din calcul anumite categorii sociale”, precizeaza secretarul general al CONPIROM, Mihai Ivascu.
Referitor la inflatie, CONPIROM considera ca Romania are cea mai mare rata a inflatiei din UE. Conform previziunilor BNR, rata inflatiei va fi, la sfarsitul lui 2011, de 5,1 la suta, in timp ce estimarile mediului de afaceri indica o inflatie de peste 6 la suta la sfarsitul anului in curs. La randul lor, reprezentantii FMI au afirmat ca nu detin inca o cifra exacta cu privire la nivelul la care se va situa rata inflatiei la sfarsitul acestui an, insa in mod sigur va fi mai mare decat cea preconizata de BNR.
In ceea ce priveste datoriile acumulate de companiile cu capital de stat, cum ar fi de pilda CFR, FMI doreste ca problema sa fie in mare parte rezolvata pana la sfarsitul anului. In acest sens, unele companii vor fi privatizate, in timp ce in cazul altora managementul va fi asigurat din sectorul privat.

In incheiere, FMI a sugerat ca problemele legate de absorbtia fondurilor europene si de companiile de stat cu datorii foarte mari ar trebui sa reprezinte prioritati pe agenda de lucru a guvernului Romaniei, pentru anul 2011.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.