Absorbtia fondurilor europene, pilon principal al bugetului pe 2009

Absorbtia fondurilor europene, pilon principal al bugetului pe 2009

0 236

Joi urmeaza a fi discutat bugetul acestui an, un buget mai putin generos, adaptat situatiei economice nationale, europene si mondiale. Dupa cum se stie, se fac economii serioase, se fac reduceri de personal, plafonari de salarii, se iau masuri uneori nepopulare. Pe langa acestea, daca se confirma, bugetul aduce si lucruri bune: plata datoriilor statului catre firmele private, investitii in infrastructura, sprijin pentru finalizarea lucrarilor la canalizari, alimentari cu apa, drumuri, reparatii la scoli si nu in ultimul rand sprijinirea absorbtiei fondurilor structurale.
”Peste 6% din PIB este alocat de la bugetul de stat pentru aceste investitii si pentru celelalte prioritati. De asemenea, am luat in calcul un grad de absorbtie si o mobilizare generala la nivelul tuturor agentiilor guvernamentale pentru ca fondurile europene sa intre efectiv in Romania in acest an”, a declarat vicepremierul Dan Nica.
”O idee care s-a degajat este aceea ca tot personalul administratiei romanesti implicat direct in acest proces de atragere a fondurilor europene va fi salarizat in conformitate cu performantele individuale”, a mai subliniat vicepremierul.
El a atras atentia ca, desi in domeniul atragerii de fonduri europene lucreaza aproximativ 20.000 de oameni, gradul de absorbtie a fost zero in 2007, zero euro in 2008, dar personalul si-a primit salariile, la care s-a adaugat sporul de 75%.
”Dorim ca acest lucru sa nu se mai perpetueze si, incepand cu bugetul de stat, sa stabilim foarte clar ca aceia care lucreaza si isi fac treaba si banii ajung la beneficiari – fie ca este vorba despre tarani, fie ca este vorba despre firma care aplica – isi vor primi si salariul si sporul. Cei care nu, nu”, a sustinut Dan Nica.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.