Aburi sau abureala CET?
Brasovenii racordati la sistemul centralizat de termoficare vor avea caldura cel tarziu la 1 noiembrie, iar cei care sunt racordati la centralele de cartier pot primi si acum.
Ce pot primi si acum? Una dupa ceafa?
Directorul CET, Florin Cutitei, este optimist ca va reusi sa convinga furnizorul de gaz sa reia livrarea, chiar si cei care nu au acum apa calda, in schimbul unei reesalonari a datoriilor.
Se stie, multi o simt pe pielea si copaia lor, ca din 25 iunie, circa 20.000 de apartamente din municipiul Brasov nu mai primesc apa calda, pentru ca asociatiile de proprietari au acumulat datorii foarte mari, de circa 12 milioane fata de CET, care, la randul sau, nu poate plati gazul furnizat de GDF Suez Romania Energy.
Oamenii se tem ca vor ajunge sa faca frigul in propriile case, iar proprietarii celor circa 7.000 de apartamente care nu au nici un leu datorie la CET sunt revoltati de faptul ca sunt pedepsiti la gramada cu vecinii rau-platnici.
Directorul CET Brasov, Florin Cutitei, este insa optimist – ca doar nu-l doare gura, iar mai apoi se pot gasi motive, la o adica – in sensul ca nu se va ajunge la situatia in care apartamentele sa se transforme in lazi frigorifice.
„Am reusit sa platim doar 4,2 milioane de lei pana acum catre furnizorul de gaz, dar numai 1,2 milioane de lei sunt de la asociatiile de proprietari cu restante, restul provine din subventie, si tot au mai ramas 60 de milioane neplatite. Din acestea 12 milioane sunt ale populatiei, alte 12 ale unor agenti economici, la care se adauga penalitatile foarte mari, fiindca sunt si vechi debitele. In fiecare zi discutam cu cei de la GDF Suez, care deocamdata sunt fermi pe pozitie, vor sa vada ca au fost recuperate cele 12 milioane de lei de la asociatiile de proprietari. Eu sunt sigur ca vor accepta reesalonari la plata si vor da drumul la gaz, n-o sa lase oamenii in frig”, a declarat directorul CET.
Si eu imi permit sa declar, in fuga ca se inchide editia, ca mare parte din cele declarate de domnul Cutitei sunt abureli.
Daca s-au achitat 1,2 milioane din datoria asociatiilor, nu mai pot fi, ca la inceput, 12 milioane. In plus, in cele 60 de milioane intra marile datorii ale fostelor societati comerciale distruse interesat la Brasov. Dupa care si mai in plus, Guvernul baga o ordonanta de urgenta care sa stearga toae datoriile CET-urilor din tara.
Si atunci care este adevarul la CET Brasov: abur sau abureala?
Dan Bota