Academia Română salută decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Impinsă intr-o zonă amorfă de ardeleanul Ioan Aurel Pop, Academia Română, s-a trezit recent, săptămâna trecută, de această dată remarcând: „deciziile recente luate de către importante instituții ale statului român, legitime și oportune, în fața amenințărilor reale, deosebit de periculoase la adresa democrației românești și a valorilor europene”. Atenție, în comunicat nu se precizează la ce decizii recente se referă dar din conținut rezultă că este vorba despre documentele desecretizate si anularea alegerilor prezidențiale de către CCR.
Trebuie amintit faptul că într-un comunicat transmis tot de Academia Română, în urmă cu cca 10 zile (pe 26 noiembrie), care face referire tot la contextul alegerilor prezidențiale din România, Academia Română transmite că instituția și președintele ei, Ioan Aurel Pop, nu au nicio legătură și nu susțin „ideilor nociv naționaliste, antieuropene și anti-NATO”. Practic era un atac la Călin Georgescu, fără ca acesta să fie nominalizat.
„În nenumărate rânduri, atât președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, cât și conducerea instituției și întregul corp academic și-au declarat în mod categoric opțiunile democratice, pro occidentale. Integrarea euroatlantică a României este singura garanție a păstrării independenței statului român și a libertăților democratice cucerite cu jertfă în decembrie 1989”, transmitea Academia (fără să-l menționeze direct pe Călin Georgescu) cu referire la ideile promovate de respetivul candidat.
„Instituția noastră se dezice complet și cu hotărâre de orice persoană care face, în numele Academiei Române, apologia suveranismului, a naționalismului extremist și, cu atât mai grav, a opțiunilor filoruse și filoputiniste. Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraționistă, care pune în pericol libertățile democratice și siguranța statului român”, anunța în acel comunicat Academia Română.
Revenind la ultimul comunicat, putem spune că ținta este tot Călin Georgescu: „În aceste momente dificile, când România și poporul român sunt ținta unui război hibrid de o puternică virulență, în care sunt utilizate mijloace tehnice și psihologice sofisticate, Academia Română adresează din nou societății românești un apel la maturitate, luciditate și discernământ. Este necesar ca întreaga clasă politică și societatea civilă să apere împreună, în mod responsabil, echilibrul și stabilitatea României”.
Poporul român, în integralitatea lui, nu trebuie să uite că statul român modern, garant al libertății individuale și al libertății de expresie, s-a constituit după model european, într-un efort de aproape două secole de sincronizare cu valorile civilizației occidentale.
„A compromite acum statutul nostru de țară democratică, într-un moment de furie și de dezechilibru indus, nu înseamnă altceva decât o desconsiderare, chiar o insultă la adresa luptei înaintașilor noștri pentru libertate, independență, modernitate, suveranitate. Însăși confiscarea noțiunilor de suveranitate și patriotism și pervertirea lor în direcția izolaționismului, chiar a filoputinismului mai mult sau mai puțin mascat, constituie un imens pericol cognitiv, cu consecințe ce pot fi dramatice pentru țară”, se menționează în comunicatul transmis de Academia Română.
Nu ne surprinde poziția exprimată de instituția care nu și-a atins menirea în ultimele trei decenii, inclusiv sub conducerea președintelui Ioan Aurel Pop, istoricul care declara cu puțin timp în urmă la Brașov, că în Dacia (deși a fost ocupată doar 12-15%) au fost uciși toți bărbații (???) și astfel cu soldatii romani, a ieșit… poporul român (???).
Oare asa sa fie?
Din DEX aflam ca Academia inseamna ”Societate de învățați, de literați, de artiști etc. creată pentru dezvoltarea științelor și a artelor; înaltă instituție culturală care reunește pe cei mai de seamă savanți și artiști.”
De unde s-a plecat:
Primii 14 membri ai Societății Academice Române, numiți prin decret în data de 22 aprilie/3 mai 1866, au fost numai reprezentanți ai teritoriilor românești care se găseau încă sub stăpânirea unor imperii străine. Componența a fost următoarea: Transilvania: Timotei Cipariu; Geroge Barițiu; Gavril Muntean. Maramureș: Iosif Hodoș Alexandru Roman. Banat: Andrei Mocioni; Vincențiu Babeș; Bucovina: Alexandru Hurmuzaki; Ambrosiu Dimitrovici (înlocuit de Ion G. Sbierea); Basarabia: Alexandru Hasdeu; Constantin Stamati; Ioan Străjescu; Macedonia: Ioan D. Caragiani; Dimitrie Cozacovici. Lor li s-au alăturat, un an mai târziu, alți 7 membri reprezentând cele două provincii deja unite. Moldova: Vasile Alecsandri; Constantin Negruzzi; Vasile Urechiă. Muntenia: Ion Heliade Rădulescu; Constantin A. Rosetti; Ioan C. Massim; August Treboniu Laurian.
si cu ce scop?
Principala misiune a Societății înființate la 1866 viza, în acord cu vocația sa națională, normarea limbii române și studiul istoriei poporului român, având ca obiective elaborarea gramaticii limbii române, stabilirea ortografiei, realizarea dicționarului român și elaborarea tratatului de istorie a românilor. (vezi http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Academia_Rom%C3%A2n%C4%83) si cine sunt inlocuitorii, probabil o sa ne spuna istoria viitoare.
Daca am putea sa-i intrebam pe membrii fondatori ce parere ar avea despre cine si mai ales cum ii reprezinta, cu siguranta raspunsul lor ar fi catalogat si el cu frazele de mai sus. (H.D.R.)
Pop e un maimuțoi!