Aceeasi Marie cu alta palarie: TAXA de poluare devine IMPOZITUL de poluare?

Aceeasi Marie cu alta palarie: TAXA de poluare devine IMPOZITUL de poluare?

0 236

Pentru ca una dintre chestiunile stringente ale omenirii este poluarea, iata ca si politicienii nostri nu mai stiu pe ce fete sa mai intoarca aceasta problema si ce masuri sa mai adopte. Si pentru ca totul se rezuma la bani, bineinteles ca fiecare obstacol poate fi trecut cu ajutorul lor, adica prin … taxe!
Taxa de poluare auto, care ne-a stricat sarbatorile de iarna, este acum luata din nou la rost. Si pentru ca romanul face alergie cand aude cuvantul taxa auto, legiuitorii nostri s-au gandit sa aplice acestei notiuni celalalt termen din sintagma „taxe si impozite”. Asa se face ca taxa de poluare a devenit impozitul de poluare, dupa cum informeaza ProTV.
Iata cum functioneaza: la impozitul pe proprietate se va adauga un impozit pe poluare, in functie de gradul de poluare. Acesta din urma va fi platit de absolut toti contribuabilii, in functie de masina pe care o conduc si de gradul de poluare. Asadar, impozitul de poluare va fi platit anual, impreuna cu impozitul pe vehicul.
Teoretic, ar trebui sa o inlocuiasca pe cea de prima inmatriculare, dar nu e deloc clar. Si daca o inlocuieste, isi vor vedea banii inapoi cei care au apucat sa achite deja controversata taxa? Din nou, nu se stie.
Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, spune ca pentru noua varianta de taxa s-a inspirat din experienta Norvegiei, Finlandei si a Danemarcei.
Si ce se va intampla cu cea de prima inmatriculare, pur si simplu se va transforma in “impozit pe poluare”? Iar cei care au platit taxa auto la inmatricularea masinii, ce vor face? Vor ramane cu ea platita si o vor achita si pe cea de poluare anual?
Detinatorii de masini vechi sunt cei mai nemultumiti. Pentru ca automobilele lor polueaza mult vor fi nevoiti sa plateasca o taxa foarte mare. O solutie – destul de scumpa insa – ar fi sa-si monteze un filtru care sa reduca din cantitatea de noxe.
Dar omologarea filtrului la Registrul Auto Roman ar putea sa coste inca 400 de euro.
Poate ca vom primi un raspuns peste doua luni, cand legea cu privire la taxa de poluare va fi prezentata Guvernului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.