Acoperamantul Maicii Domnului si acoperirea pamantului cu zapada
In prima zi a lunii octombrie, crestinii ortodcsi praznuiesc praznuim pomenirea Acoperamantului Preasfintei noastre de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioarei Maria.
Scriptura povesteste in felul urmator: Spre o duminica, facandu-se priveghere de toata noaptea in sfanta biserica Vlaherna a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, in intaia zi a lunii octombrie, si multimea poporului stand inainte, ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos si-a ridicat ochii in sus impreuna cu ucenicul sau, Fericitul Epifanie, si au vazut pe Imparateasa cerului, pe Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, stand in vazduh si rugandu-se, stralucind cu lumina si acoperind pe popor cu cinstitul sau omofor, inconjurata de osti ceresti si de multime de sfinti.
Atunci crestinii au inceput a se ruga la aceasta minune astfel: „Acopera-ne pe noi cu acoperamantul tau, Preasfanta Fecioara, in ziua rautatilor noastre; acopera-ne in toate zilele noastre, iar mai ales in ziua cea rea cand sufletul de trup se va desparti, de fata sa ne stai intru ajutor, si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, cele de sub cer, si in ziua infricosatoarei judecati, sa ne acoperi pe noi intru ascunsul Acoperamantului tau”.
Acoperamantul Maicii Domnului (Pocrov) marcheaza intrarea in anotimpul rece. Acum incepe sa se acopere pamantul de zapada, iar fetele doresc sa primeasca si ele un acoperamant pe cap (basmaua), ca semn al trecerii la statutul de femeie maritata.
In credinta populara, Sf. Procoava este cel care acopera iarna pamantul cu zapada. Fetele se roaga la acest sfant si pentru a le acoperi capul cu par bogat, placand astfel mai mult flacailor si maritandu-se mai repede.
Schimbarea statului civil atrage dupa sine si obligatia tinerelor femei de a-si acoperi capul cu basmale.
Femeile postesc, ca Domnul sa tie lumea, sa nu ne prapadeasca.
Se tine pentru vite, ca sa ne acopere Maica Domnului si sa ne pazeasca de toate prinejdiile: de inec, de foc, de cumpana, de napasta, de duca-se pe pustii, de uciga-l-toaca si de vrajmasul cel rau.