Acreditarea spitalelor – afișarea obligatorie a gradului de risc!!
Toate unitățile sanitare sunt obligate, începând de săptămâna trecută, să afișeze vizibil gradul de risc pentru pacienți în care au fost încadrate de comisia de evaluare.
Cele mai multe spitale și clinici au fost acreditate cu recomandări, rezerve și cu încredere redusă, ceea ce înseamnă că serviciile medicale oferite de acestea reprezintă un risc pentru sănătatea pacienților.
Bulinele trebuie să conțină și categoria în care au fost încadrate spitalele
Românii vor putea alege spitalul sau unitatea medicală la care se duc să se trateze în deplină cunoștință de cauză. Toate unitățile sanitare, de stat sau private, sunt obligate să afișeze stadiul acreditării acestora și categoria de acreditare.
Acreditarea se obține doar dacă unitățile au îndeplinit standarde de calitate a actului medical, dar și a condițiilor de tratament. ”În termen de 30 de zile toate unitățile medicale trebuie să pună pe frontispiciu un panou pe care să scrie dacă sunt acreditate sau în curs de acreditare. Cele care nu pun nici una, nici alta înseamnă că sunt neacreditate și că preocuparea pentru siguranța pacienților și calitatea actului medical este scăzută.
Tot de astăzi avem la dispoziție un instrument pentru obligarea unităților sanitare de a respecta standardele de calitate. Astfel, s-a introdus posibilitatea suspendării temporare a acreditării pentru un itățile care nu mai îndeplinesc condițiile pe baza cărora au fost acreditate, până la remedierea problemelor constatate. Dacă acestea nu se remediază, unității i se va ridica acreditarea.
Din monitorizarea pe care am făcut-o am constatat că nu mai respectă standardele obligatorii, dar nu aveam o bază legală să le impunem să remedieze deficiențele. De exemplu, am constatat că, deși aveau protocoale de diagnostic și tratament pentru o anumită boală, nu erau aplicate sau nu erau evaluate să se vadă dacă au produs rezultatele corespunzătoare. Sau proceduri care erau scrise doar și nu erau implementate și așa mai departe”, ne-a declarat dr.Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.
Categoriile de acreditare pun pe fugă pacienții
Categoria a II-a de acreditare, obținută de spitalele de top, este una cu recomandări, ceea ce înseamnă că acestea mai au de îndeplinit condiții de calitate și că sunt monitorizate în continuare, cum sunt și cazurile Spitalului Universitar de Urgență Militar Central”Dr.Carol Davila” și Institutul ”Matei Balș” din București.
Categoria a III-a de acreditare este una cu rezerve, ceea ce înseamnă că au încă servicii medicale și condiții de slabă calitate. În această categorie se încadrează Spitalul Clinic Județean de Urgențe ”Sf.Spiridon” Iași, precum și numeroase spitale municipale din țară.
Unitățile sanitare încadrate în categoria a IV-a sunt cu încredere redusă, iar pe lista acestora găsim nume celebre, cum ar fi Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul ”Prof.Dr. Constantin Angelescu” București, precum și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf.Apostol Andrei” din Constanța.
Pe ultimul loc se află spitalele în curs de acreditare, care nu au reușit încă să obțină niciun fel de acreditare. Printre acestea se numără Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ”Niculae Stănicioiu” Cluj, Medicover Hospitals SRL București, Centrul Medical Policlinico Di Monza SRL București, Spitalul Clicic ”Dr.I.Cantacuzino” București, dar și Societatea Sanador SRL din București.