Activitatea fizica cheia sanatatii pe termen lung!

Activitatea fizica cheia sanatatii pe termen lung!

0 226

Miscarea facuta doar circa 30 de minute pe zi poate scadea riscul unui numar de pana la 24 de boli, printre care se numara dementa si cancerul. O plimbare invioratoare efectuata in fiecare zi poate avea si alte beneficii importante pentru sanatatea umana, incetinind ritmul in care organismul oamenilor se deterioreaza pe masura ce inainteaza in varsta. Cercetatorii britanici au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analiazat 40 de studii realizate in ultimii patru ani.
Leslie Alford, lector la Universitatea din East Anglia, a descoperit ca adultii cu varsta pana in 65 de ani isi pot imbunatatii sansele de a rezista in fata bolilor printr-un program de 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana, cum ar fi o plimbare vioaie sau o repriza de ciclism de 30 de minute, cinci zile pe saptamana. Oamenii care vor sa fie mai activi decat atat, sa faca jogging, de exemplu, ar trebui sa-si impuna un program de alergat de 20 de minute, trei zile pe saptamana. Cercetarea a concluzionat ca in afara de lipsa consumului de tutun, activitatea fizica este cel mai bun lucru pentru imbunatatirea sanatatii pe termen lung.
Una dintre cele mai impresionante legaturi, intalnita la ambele sexe, a fost cea dintre activitatea fizica sporita si reducerea riscului aparitiei cancerului de colon. Plimbatul sau pedalatul zilnice pentru cel putin jumatate de ora este legat de reducerea riscului de a dezvolta cancer, insa atunci cand sunt practicate pentru o ora, ritmul aparitiei cancerului de colon scade cu 16%. Totodata, activitatea fizica poate reduce si riscul aparitiei altor boli precum osteoporoza, diabetul de tip 2, depresia, obezitatea, hipertensiunea sau dementa, afectiunile cardiace coronariene sau atacului cerebral asociate batranetii.
„Pentru a avea parte de un maximum de beneficii, oamenii ar trebui sa faca exercitii fizice, sa nu fumeze, sa manance sanatos si sa aiba un indice de masa corporala sub 25”, spune Leslie Alford, autorul cercetarii. „Cu cat un individ prezinta mai multe asemenea trasaturi sanatoase, cu atat sunt sanse mai putine sa dezvolte o serie de afeciuni cronice. Barbatii si femeile de toate varstele ar trebui sa fie incurajati sa fie mai activi de dragul sanatatii lor pe termen lung”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.