Acupunctura poate fi eficienta impotriva migrenelor

Acupunctura poate fi eficienta impotriva migrenelor

0 245

Acupunctura practicata de profesionisti sau amatori este la fel de eficienta impotriva migrenelor ca medicamentele analgezice, metoda influentand psihicul pacientilor, potrivit unui studiu realizat de cercetatori britanici si americani, informeaza telegraph.co.uk.
Aceasta constatare i-a determinat pe oamenii de stiinta sa afirme ca efectele acupuncturii, indiferent ca este traditionala sau practicata de amatori, sunt mai degraba de natura psihica.
Aceasta terapie alternativa s-a dovedit la fel de eficienta ca si calmantele folosite de persoanele care sufera de migrene, a concluzionat raportul de analiza a 33 de studii efectuate pe un esantion de 6.737 de pacienti.
Si acupunctura „falsa” a fost aproape la fel de eficienta, iar acest fapt i-a determinat pe specialisti sa afirme ca ambele metode contin un puternic efect placebo, care ii face pe pacienti sa creada ca se simt mai bine, deoarece ei cred ca au parte de un tratament eficient, a explicat Klaus Linde, de la Centre for Complementary Medicine Research din cadrul Universitatii Tehnice din Munchen.
Cercetatorii au analizat doua tipuri de migrene frecvent intalnite, cea moderata si cea slaba, in functie de intensitatea durerii, dar si tipul migrenei severe, mai rar intalnita. Toti voluntarii au facut sedinte de acupunctura, fie traditionala, fie realizata de amatori, pentru o perioada de cel putin opt saptamani.
Rezultatele studiului au relevat faptul ca ambele forme de tratament au fost la fel de eficiente ca si medicamentele pe care oamenii le folosesc in caz de durere sau de migrena.
In cazul persoanelor care sufereau de cefalee de tensiune, acupunctura reala a fost la fel de eficienta ca si calmantele, iar acupunctura „falsa” a inregistrat o rata de vindecare doar cu putin mai mica decat cea a calmantelor.
Cercetatorii considera ca aceasta descoperire, care a fost publicata in Cochrane Library, demonstreaza ca acupunctura poate fi o alternativa reala pentru medicamente, prezentand mai putine efecte secundare.
Ei au avertizat, totodata, ca sunt necesare studii suplimentare pentru a intelege mai bine modul in care aceasta terapie actioneaza in practica, inainte de a putea fi recomandata pacientilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.