Acuzaţii: prin desfinţarea Unităţi de Pneumoftiziologie pacienţii de TBC și cazurile sociale sunt condamnaţi la moarte! (II)
Directorul Unităţi de Pneumoftiziologie acuză conducerea Consiliului Județean Brasov, că împreună cu Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM), la sugestia Direcției de Sănătate
Publică (DSP) Brașov condamnă la moarte pacientii de TBC și cazurile sociale prin desfințarea UNITĂȚII DE
ASISTENȚĂ MEDICO-SOCIALĂ DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SÂNPETRU. Iată ce spune sursa citată (precizare, scrisoare deschisă fiind destul de amplă vă o vom prezenta în câteva episoade):
„Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a precizat că tocmai în eventualitatea unui nou val al pendemiei nu trebuie renunţat la măsurile de siguranţă prein desfinţarea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru avînd în vedere că pacienţii cu boli de plămâni, TBC şi alte cazuri erau preluaţi pentru decongestionarea spitalelor declarate suport Covid 19.
Construim spitale modulare pentru pacienţi în condiţiile în care desfinţăm o unitate de 110 paturi disponibile, unitate situată la poalele muntelui în comuna Sânpetru şo o ocupăm cu boli pshice.
Au luat în calcul cum se va face decongestinarea spitalelor în continuare? Folosim aceeași clădire, însă alături de bolnavi cu boli psihice pe care îi condămnă să devină probabil în viitor bolnavi de TBC (căci chiar bacilul TBC rămăne în pereții clădirii), băgăm și pacienții cu alte boli. Clădirea va deveni inutilă pet timp de pandemie sau orice altă viitoare criză.
Consiliul Judeţean Braşov a aprobat prin Hotârârea nr. 208-28.05.2020, desfinţarea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru , unde după data de 1 august se va muta secţia de Psihiatrie cronici a Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie care în prezent funcţionează într-o clădire din municipiul Braşov pentru care se plăteşte o chirie lunară de 10.000 de euro, CJ Braşov plăteşte plăteşte chirie nu din vina Unităţii de Pneumoftiziologie Sânpetru pe care o desfinţează ci din vină ptrprie a CJ Braşov s-a ajuns aici după ce mare parte din clădire a fost retrocedată , iar o parte a fost vândută chiar de Consiliul Judeţean Braşov. O parte din imobil a fost retrocedat în natură în baza legii 10-2001 în urma Dispoziţiei nr. 328-2010 emisă de CJ Braşov, iar restul a fost vândut către fostul proprietar în baza HCJ nr.104-2011 prin carese aprobă vânzarea pavilioanelor neretrocedate (rămase în proprietatea CJ Braşov) ca urmare a dreptului de preemţiune în suprafaţă de de 667,4 m.p. la o sumă de 169 mii euro. Ulterior imobillul şi+a schimbat proprietarii succesiv prin acte de vânzare – cumpărare. CJ Braşov a renunţat nenevol la clădire preferând să plătească chirie şi încearcă realocarea secţiei de Psihiatrie încă din 2015 în diverse spaţii părăsie. Conducerea Spitalului de Psihiatrie a refuzat mutarea în spaţiile propuse de CJ Braşov , considerându-le neconforme astfel încât nici până la această dată nu s-au găsit soluţii de relocare. CJ Braşov nu a găsit fonduri pentru renovarea clădirilor abandonate din subordinea sa, aflată încă în proprietatea sa şi nici rezolvarea actelor de proprietate , ceea ce reprezintă alte demersuri pentru preluarea de spaţii de la alte instituţii sau ministere.
Desfinţăm Unitatea de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru care găzduieşte în mod curent pacienţii cu boli pulmonare care sunt şi cazuri sociale. În prezent UAMS a preluat pacienţi Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie (Stejăriş) pentru a permite acestei unităţii medicale să preia cazuri de Covid 19.
,,Spitalul de Neuropsihiatrie va fi mutat deoarece există o structură spitalicească învechită, inadecvată, greu de modernizat, inadecvarea unor circuite precum şi precaritate unor condiţii igenico-sanitare, un grad de insuficienţă de integrare a serviciilor medicale, situaţia juridică neclară a clădirii şi terenurilor unde funcţionează, faptul că există locaţii unde secheltuie sume importante de bani pe chirii, imposibilitatea de a investii în reabilitarea şi modernizarea unor spaţii din cauză că sunt proprietate privată, un raport cost-eficienţă mult prea mare şi indicatorii reduşi de utilizarea a serviciilor medicale.
Potrivit Directorului Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) din cadrul CJ Braşov Adelina Văsioiu, în ultimii ani La Unitatea de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru a înregistrat un grad de utilizare a paturilor care nu a trecut de 50% în medie.
Afirmație falsă sau fals informată. La Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru au fost internaţi 70 de pacienţi majoritatea cazuri sociale pînă la date de 23.04.2020 ( 110 paturi cu ocuparea a 70 dintre acestea, cea ce reprezintă 64% ca grad de ocupare) atunci când au fost preluaţi parte din pacienţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov (Stejăriş) , conform hotărârii CJ Nr. 136 nr. 24 martiei 2020. Acest transfer de pacienţi s-a realizat având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-Cov – 2 şi în urma instituirii stării de urgenţă pe teritoriu României conform Decretului nr. 195-16.02.2020 iar spitalul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov (Stejăriş) fiind în lista spitalelor de suport pentru pacienţi testaţi pozitiv cu virusul SARS – Cov – 2 potrivit Ordinului nr. 623-2020 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministerului sănătăţiinr. 555-2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus Covid 19.
Din considerente solicitate de către Consiliul Județean Brașov numărul beneficiarilor de asistenţă medico-socială de pneumofizilogie a fost de 70 de persoane deşi Spitalul Clinic Judeţean Braşov a mai solicitat internarea altor pacienţi şi datorită proiectului de reabilitare cu fonduri europene. Executarea lucrărilor în interior presupune mutarea sau supraaglomerarea pacienţilor, deoarece saloanele nu pot fi renovate cu pacienţi. Sunt necesare culuoare separate pentru pacienţi şi muncitori, aceştia neputându-se intersecta datorită măsurilor de prevenţie pentru Covid-19.
I. Rinder