ADEVARURI UITATE, NEGLIJATE, DESPRE PROFESIA DE INGINER (2)
Metoda contribuie la definirea si dezvoltarea conceptului de Economie Circulara a carui denumire este data de insasi modul cum se desfasoara ciclul de viata al unui produs, prin faptul ca se porneste in analiza produsului de la necesitatea produsului care parcuge toate etapele: proiectare, productie, exploatare, mentenanta, recuperarea si reciclarea materiilor prime.
Metoda de analiza criteriala a formei produselor – ACFT- sustine si rezolva cerintele Economiei Circulare reprezentand impreuna un ansamblu de concepte care ordoneaza activitatea de proiecatare, productie si exploatare a produselor, pana la recuperarea materialelor reutilizabile asa cum este reprezentata in schema din fig.1
Fig 1 Schema conceptului de economiei circulara
Inginerul, prin specificul sau, avand la baza metode de creatie si analiza, stapaneste toata cerintele vietii materiale. Calitatea mediului, a vietii depinde de profesionalismul acestuia.
Realizati ce capital intelectual a distrus clasa politica aflata la putere timp de 34 de ani. Noi suntem vinovati ca i-am suportat. Nu pot sa uit cum studenti cu o slaba pregatire si un comportament ne-adecvat, in facultate, care nu au lucrat in nici o intreprindere,nu au experinta necesara dar ii regasim azi aroganti, senatori, deputati, ministri, nepasatori privind soarta tarii, reprezentand structura administratiei care a contribuit la distrugerea economiei din Romania.
Prezint opinia cea mai sugestiva descriere a fostului presedintelui al SUA intre anii 1929 -1933, Herbert Hoover, care a trait la inceputul industrializarii, intre anii 1874-1964, referitor la rolul inginerului, specialistului, inca de la inceputul erei industrializarii in SUA. Consider cea mai curata si expresiva caracterizare a profesiei inginerului unei natiuni care a realizat o devoltare de execeptie in acea perioada. Citez:
„ Ingineria este o mare profesiune. Este fascinatia de a vedea cum o plasmuire a imaginatiei se transforma cu ajutorul stiintei intr-un plan pe hartie. Ca apoi sa se materializeze in piatra, metal sau energie. Ca apoi sa se creeze locuri de munca si locuinte pentru oameni, care apoi acestea duc la cresterea standardului de viata si sporirea confortului. Acesta este inaltul privilegiu al inginerului.
Marea responsabilitate a inginerului, in comparatie cu cei de alta profesie este ca operele lui se afla sub ochii tuturor. Actiunile sale se concretizeaza pas cu pas, in material palpabil. El nu-si poate ingropa greselile ca medicul. El nu poate face nevazute operele lui si sa dea vina pe judecator ca avocatul. El nu poate ascunde erorile cu pomi ca arhitectul, sa-si ascunda lipsurile ca politicianul dand vina pe opozitie sperand ca oamenii vor uita. Inginerul pur si simplu nu poate nega ca el a facut lucrarea. Daca lucrarea nu este buna este condamnat.
Pe de alta parte, spre deosebire de medic, viata sa nu se scurge intre oameni slabi. Spre deosebire de militari, nu distrugerea e scopul vietii lui.
Inginerului ii revine menirea sa imbrace scheletul stiintei cu viata,confortul si sperantele oamenilor. Desigur, pe masura ce anii trec, oamenii uita care inginer este autorul lucrarii, chiar daca au stiut vreodata, sau un politician anume isi pune numele pe ea. Sau oamenii o atribuie unui promotor care s-a folosit, de fapt de banii altora…pe cand singur inginerul priveste inapoi spre binele nesfarsit ce se desprinde din succesul sau cu o satisfactie pe care o cunosc putine profesii. Iar verdictul colegilor sai este singura recunoastere pe care si-o doreste, singurii care isi dau sema de valoarea lucrarii. Strazile, casele, viata noastra este indestulata de creatiile si realizarile inginerilor.”
Asa intelegem cum marele neajuns al economiei romanesti – lipsa totala a unui management individual si colectiv performant – a condus la un dezastru economic. Numai un sistem avand la baza o miscare similara Chinei, in care valorile se integreaza intr-o economie organizata si sa nu paraseasca tara, asa cum s-a intamplat in Romania care a ajuns a doua tara din lume cu cel mai mare numar de emigranti ce nu participa la reconstructia societatii romanesti, acum cand se produce o internationalizare a relatiilor economice iar Ceausescu ne-a lasat fara datori iar puterea actuala a distrus, vandut si instrainat totul transformand Romania in colonie europeana si americana.
Daca mai luam in considerare ca in ultimi 30-40 de ani s-a dezvoltat conceptia unei pregatirii tehnice si economice a inginerului, intelegem mai bine unde ne aflam, ce avem de recuperat, dar cu cine, atata timp cat 40% din specialisti au migrat spre alte economii, iar cei care au mai ramas, au fost de-profesionalizati prin lipsa totala a programelor de dezvoltare. Nu mai pot fi analizate proiectele numai dupa criterii tehnice. Cine poate face analiza economica altcineva decat cel ce stapaneste tehnologia de executie, adaptata la caracateristicile produsului. Ingineri cu pregatire tehnica-economica sunt mult mai utili la analiza completa a unui proiect, print-un program de analiza, cum este ACFT, asa cum s-a mentionat la prezentarea metodei de analiza criteriala.
Economia japoneza, cat si altele economii, acorda importanta specialistilor cu dubla pregatire, care dau rezultate bune in organizarea si conducerea multiplelor sisteme din economie sau a sistemelor conexe. Prin educatie, specialistul cu pregatire ingininereasca si economica are o deschidere complexa in organizarea si analiza proceselor necesare specifice unui manager.
Prof. Dr. Ing. Vasile Bejan
[…] Asa s-a ajuns sa se desfiinteze locurile de munca, intreprinderile sa dispara la fier vechi si sa se dezvolte pe bani publici numai locuri de munca pasive. Se cunosc interprinderi privatizate dupa revolutie la care primii disponibilizati au fost proiectantii, institute de proiectare care au trimis documentatia la topit, care s-au transformat in depozite deoarece nu au fost ajutati sa traverseze perioada de criza.Cauza situatiei actuale nu este neprofesionalismul fortei de munca. La noul inceput al democratiei si economiei concurentiale in Romania, nivelul fortei de munca, profesionistii erau la un nivel acceptabil. Evolutia vietii politice a bulversat colectivele de angajati, cu ajutorul carora intreprinderile au resusit sa supravietuiasca un timp.Nu cred ca ne putem astepta la ceva pozitiv, fara sa scapam de puterea actuala. Sunt buni sa fure, sa distruga, dar nu au interes si nici capacitatea sa conduca, sa propuna,un plan de dezvoltare,care este asteptat de 34 de ani, pentru ca nu inteleg rostul lui, ca nu stiu nimic decat sa puna taxe si sa creze grupuri prin care se mentin la putere. Prima parte aici: ADEVARURI UITATE, NEGLIJATE, DESPRE PROFESIA DE INGINER (1) A doua parte aici: ADEVARURI UITATE, NEGLIJATE, DESPRE PROFESIA DE INGINER (2) […]
Cititi, aprofundati si spuneti-va opinia cat timp mai ramanem in istorie, cel putin la jumatatea valorica la care ne-a adus Ceausescu, mare strateg la care caricaturile de acum au distrus fundamentul unei economi ce s-ar putea dezvolta.
Autorul