Adio cota de lapte de la 1 aprilie!

Adio cota de lapte de la 1 aprilie!

0 813
Toate tarile Uniunii Europene renunta la sistemul cotelor in domeniul lactatelor, astfel ca marii producatori vor fi liberi sa produca oricat vor dori. Fara limitari ale productiei, singura solutie pentru fermierii romani care vor sa ramana pe piata este sa se constituie in asociatii. In caz contrar, vor fi eliminati de marii producatori europeni.
Sistemul cotelor de lapte a fost introdus in 1984. De cand a aderat la Uniunea Europeana si Romaniei i-a fost stabilita o cota nationala de lapte, din care fiecare producator a primit o cota individuala. De la 1 aprilie, fiecare producator din Uniunea Europeana va putea vinde cat va vrea iar acest lucru va avea efecte negative asupra fermierilor romani. Acestia nu au conditii sa pastreze in conditii optime laptele pana la vanzare si astfel risca sa fie exclusi de pe piata de concurenta celorlalte tari europene. Potrivit lui Dorel Stanea, director executiv APIA Brasov, aceasta dezvoltare va fi mai benefica pentru tarile care dispun de tehnologii si de bani si mai putin benefica pentru regiuni ale Europei mai sarace. Va fi o regresie a sistemului de predare lapte industriabil si de cota.
Marii producatori de lapte din tarile cu traditie isi vor mari capacitatile de achizitie si de productie a laptelui. Daca, pentru populatie, laptele ar putea cel putin teoretic sa fie mai ieftin, pentru micii producatori asta va insemna eliminarea de pe piata. Singura solutie pentru producatorii mici este ca acestia sa se asocieze.
Una din masurile la care pot apela micii fermieri care detin pana la 5 capete de vaci de lapte este sa aplice pentru ajutoare de minimis pentru a-si achizitiona tancuri de racire. In prezent, aproximativ 15.000 de gospodarii din Romania produc lapte neconform si este nevoie de peste 3.000 de tancuri de racire.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.