Administratia publica in greva!
Sindicatele afiliate la Federatia Nationala din Administratia Publica Locala vor intra marti in greva de avertisment, cu intreruperea lucrului timp de doua ore, a anuntat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, Romel Neagu, presedinte executiv al FNSA.
La greva vor participa aproape 50.000 de functionari publici din toata tara vor, urmand sa intre in greva generala pe termen nelimitat pe 12 februarie, daca Guvernul nu va raspunde solicitarilor legate de cresterea salariilor mici si de pastrarea locurilor de munca.
Conflictul la nivel national a fost declansat din cauza scaderii severe a drepturilor salariale, a anuntatelor disponibilizari, a incalcarii repetate, prin acte emise de Guvern, a principiilor constitutionale care privesc negocierile colective si dreptul autoritatilor locale de a-si gestiona propriile resurse financiare, precum si din cauza lipsei de reactie a autoritatilor la solicitarile FNSA, a aratat liderul de sindicat.
Programul revedicativ va incepe marti, de la 8.30 la 10.30, cu greva de avertisment, pe 9 februarie se va picheta ministerele Muncii si al Internelor, iar pe 12 februarie sindicalistii vor intra in greva generala pe termen nelimitat, daca nu vor ajunge la un acord cu autoritatile.
Azi (marti) va fi intrerupta activitatea in cadrul Primariei generale a Capitalei, cat si la Consiliul municipal, la primariile municipale si consiliile judetene din Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Brasov, Targu Mures, Baia Mare, Pitesti, Sibiu, Oradea, Arad, Piatra Neamt, Botosani, Bacau, Tulcea, Deva si alte peste 200 de localitati, municipii, orase sau comune din tara.
FNSA solicita Guvernului masuri urgente de crestere a salariilor mici, pentru a se reduce astfel diferentele salariale. Potrivit lui Romel Neagu, sindicalistii sunt nemultumiti de suspendarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou sau de vacanta, precum si a altor sporuri sau prime pe care functionarii publici le primeau, ajungandu-se astfel la o reducere consistenta a veniturilor salariale in administratie.
Sindicalistii cer, de asemenea, pastrarea locurilor de munca si respectarea dreptului autoritatilor locale de a stabili propriul necesar de personal in functie de angajamentele electorale asumate.