Admiterea la liceu – evaluare de tip international

Admiterea la liceu – evaluare de tip international

0 158

Elevii de clasa a VIII-a vor sustine in vara examenul de admitere la liceu. Deocamdata, cei mici inca nu stiu de ce fel de evaluare vor avea parte, pentru ca nu vor fi nici teze unice, nici test Pisa, asta in cazul in care stie cineva despre ce e vorba in cazul din urma.
Subiectele sunt un fel de combinatie de modele de teste internationale, destul de moderne pentru neinitiati.
Modelele sunt deja afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, www.edu.ro.
„Este un pas catre evaluarea de tip international. Acest lucru nu se putea face dintr-o data pentru ca elevii nostri provin dintr-un sistem in care predarea nu s-a facut transcuricular”, sustine Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Subiectele la romana vor fi structurate in doua parti.
Un fragment dintr-un text literar studiat la clasa si, pentru prima oara, elevii vor primi un text, la prima vedere, publicat intr-un ziar, revista sau anunt publicitar. Un astfel de text non literar se gaseste, spun cei de la Ministerul Educatiei, in orice test international.
„Elementele de noutate care apar se refera la diferentele dintre subiectele pentru testarea nationala actuala. Nu e vizat un text studiat de elevi in clasele V – VIII, nu e vorba de un continut anume”, a declarat Marian Chesan, profesor de limba romana.
„Unul din texte este non-literar, aceasta este noutatea. Aducem cate putin din ceea ce inseamna evaluare internationala”, explica Oana Badea.
Pe site au fost afisate si doua modele de subiecte la matematica. Totusi, dascalii spun ca subiectele sunt relativ usoare.
„Subiectele sunt abordabile si absolut normale probabil ca incearca si Ministerul sa mai coboare cu picioarele pe pamant”, a precizat Dorin Ionita, profesor de matematica, citat de Antena 3.
Elevii din ultimul an de gimnaziu incep examenele pe 4 mai, la limba si literatura romana, iar pe 12 mai – proba la matematica.
Pentru admiterea la liceu nota la evaluarea nationala va conta in proportie de 25%. Restul mediei va fi reprezentat de notele obtinute la tezele unice din clasa a VII – a, 25 de procente, si de media anilor de gimnaziu, 50 de procente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.