Adrian Nastase, pe blog, despre Traian Basescu
Recentele dezertari din PSD nu par sa-l ingrijoreze prea mult pe Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al partidului. PSD nu este secat, ca urmare a plecarilor care au loc din grupurile parlamentare. Ingrijoratoare sunt, insa, „democratura” sau „tiranocratia” pe care presedintele Basescu le are in vedere, apreciaza Nastase, intr-o postare pe blogul personal.
„De cateva zile se incearcã sugerarea impresiei ca PSD este ‘secat’ ca urmare a plecarilor care au loc din grupurile noastre parlamentare. Dau doua exemple pentru a arata ca nu este asa. Primul se refera la numar – PSD a pierdut circa 20 de parlamentari de la inceputul mandatului si pana acum, o cifra mai mica decat in alte perioade de intrare in Opozitie”, scrie Nastase.
Altfel spus, explica pesedistul, „a fost si mai rau cu alte ocazii, iar PSD a reusit de fiecare data sa le depaseasca”.
Al doilea exemplu se refera la faptul ca numarul celor care au dezertat a fost mai mare dupa pierderea alegerilor prezidentiale decat cel de dupa Congresul PSD din 20 februarie.
„Nu mai insist asupra numelor, fiindca ele deja nu mai sunt relevante”, noteaza Nastase, potrivit caruia “mai important decat aceste plecari si decat modul in care ele s-au produs este altceva: Ce se ascunde in spatele crearii unei astfel de ‘majoritati’ pentru PD-L? Crearea unui partid de stanga?”
„E o miza mult prea mica (iar sansa de reusita a reprezentarii sociale de catre fosti generali e la fel de mica). Setea neostoita a celor de la putere ascunde o dorinta mult mai mare, care tinde sa devina inspaimantatoare. ‘Daþi-mi totul’ era un slogan simpatic cand presedintele conducea o primarie. Acum, acest mesaj suna cu totul altfel. La ce iti trebuie sa suprasoliciti sprijinul atunci cand esti la putere? Mai ales atunci cand, in premiera pentru ultimii ani, ai toata puterea in mainile tale”, scrie Nastase.
Potrivit social-democratului, Traian Basescu se afla, in prezent, in aceeasi situatie in care se afla si Ion Iliescu la inceputul anilor ’90: „are influenta asupra tuturor centrelor de putere”.
„Exista o singura diferenta esentiala”, continua Nastase, aceea ca „Ion Iliescu prelua din comunism acest model centralist si a luptat pentru a limita puterea pe care o detinea. In acelasi timp, Traian Basescu pare ca actioneaza pentru a centraliza, la loc, cat mai multa putere”.
„Dupa modelul crearii statului roman centralizat, Traian Basescu se viseaza un voievod cu puteri tot mai multe. Sau un fel de Putin de Dambovita”, continua Nastase.
Din aceasta perspectiva, explica social-democratul, crearea unei majoritati tot mai largi are „un scop precis, acela de a ajunge sa detina controlul total nu doar asupra majoritatilor necesare trecerii legilor, dar si asupra modificarilor constitutionale”.
„Nici PD-L si nici Traian Basescu n-au reusit sa impunã nimic prin dialog sau prin negociere politica. De fapt, nu au dorit. Ei se considera detinatorii adevarului absolut. Nu se obosesc cu democratia prea tare.Isi construiesc majoritati artificiale, nevalidate electoral, pentru a pregati schimbari in Constitutie. Vom vedea daca termenul care trebuie folosit pentru ceea ce are in vedere Traian Basescu este cel de ‘democratura’ sau ‘tiranocratie’. In orice caz, tentatia indreptarii spre un regim in care conteaza o singura vointa, de o maniera autocratica sau chiar totalitara, este din ce in ce mai mare”, mai scrie Nastase.
In finalul postarii, social-democratul se arata ingrijorat de faptul ca „PD-L-ul lui Traian Basescu” a reusit sa depaseasca 50% din voturile in Parlament.
„Ce urmeaza?”, isi incheie Nastase postarea.
Dan Bota