Adrian Veștea a ales calea facilă a minimei rezistențe, candidând la Consiliul...

Adrian Veștea a ales calea facilă a minimei rezistențe, candidând la Consiliul Județean Brașov

1 73

Conferința de presă de vineri a ministrului Adrian Veștea a adus în spațiul public ceea ce bănuiam deja, realitatea că liderul liberalilor brașoveni va prefera matricea electorală a siguranței viitorului său politic. Asta, după ce l-a contrat pe Nicolae Ciucă în pivința candidaturilor comune cu PSD în primăriile județului și la primăria Brașov, refuzând orice asociere cu PSD.
Rezervistul inadecvat din vârful piramidei de capete liberale chiar i-a persiflat pe Veștea și pe Nica de la Timișoara, arătând că partidul trebuie să se ghideze după calcule și „nu după intuițiile cuiva”. Cu toate acestea, Adrian Veștea nu va accepta sigla PSD pe flamura electorală a liberalilor brașoveni, iar această opoziție surdă a ministrului brașovean la listele comune cu PSD și-ar putea avea cauza în deprecierea șanselor sale de a mai ființa în viitorul guvern al Coaliției după parlamentare, ministerul Dezvoltării deținut de liberali în acest moment fiind dorit de PSD, ca și cel al Justiției de altfel, conform unor surse din apropierea conducerii naționale a social-democraților.

 Veștea se retrage pe aliniamentul strategic județean, dinainte pregătit
Am decis să candidez pentru președinția Consiliului Județean, poziție care m-a onorat și din care am reușit să fac ceva pentru Brașov. Interesul meu este de a mă întoarce acasă, de a candida la alegerile locale. Existau două alternative, candidatura la Primărie și la CJ. Am convingerea că n-aș fi avut nicio problemă să câștig la primărie.
M-am hotărât să candidez numai sub sigla PNL și nu voi face nicio alianță electorală cu alt partid. N-am găsit de cuviință din partea mea, pentru că la nivelul județului administrația este în principal PNL, iar într-o anumită măsură și PSD, să nu sprijin colegii mei pentru primăriile din județ, pentru că altfel aceștia s-ar fi putut orienta.
Nu sunt în principal împotriva principiului listelor comune, însă trebuie să-mi susțin colegii acolo unde sunt șanse la funcțiile de primari.
Pentru candidatul la Primăria Brașov încă nu s-a luat o decizie de către conducerea centrală a partidului, mai așteptăm și o să vă comunicăm.” a indicat Adrian Veștea, spulberând șansele consistente de a adjudeca Primăria Brașov pentru PNL prin candidatura sa la CJ, cele mai mari șanse în acest moment revenindu-i tot actualului primar userist, Allen Coliban.

Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni

George Scripcaru duce ultima confruntare pentru a se impune candidat comun pentru Primărie
Pe de altă parte însă, George Scripcaru duce lupte grele pentru a convinge conducerea PNL să-l accepte candidat comun cu PSD pentru Primăria Brașov, cum am mai spus, sprijinul pentru acesta din partea PSD fiind asigurat de Paul Stănescu, prietenul fostului primar al Brașovului, și nicidecum asigurat de președintele social-democraților brașoveni, Marius Dunca.
Problema pentru Scripcaru a survenit însă în momentul defrișării întreprinse de Ciucă la ordinul lui Iohannis în aripa PD a liberalilor, generalul rezervist reușind chiar eliminarea lui Vasile Blaga, marele susținător al lui Scripcaru, de pe pozițiile eligibile ale listei europarlamentarelor. Iar Veștea nu-l dorește cu niciun chip pe fostul primar, încă liberal, în poziția de candidat pentru Primărie(acesta fiind respins și de președintele Iohannis) și cap a listei de consilieri locali, eventual aleși tot de el, în frunte cu actualul viceprimar Sebastian Rusu, fost pedelist și el.

Strategia bivalentă a fostului primar ar prevala oricare ar fi rezultatul alegerilor
Calculul fostului primar nu este lipsit de profunzime politică, el urmând să reușească din poziția probabilă de candidat al PNL și PSD să acapareze și majoritatea Consiliului Local, cu consilierii liberali, social-democrați și cei ai AUR, chiar dacă ar pierde alegerile din nou în favoarea lui Allen Coliban.
Adjudecându-și ulterior funcția de viceprimar, cu condiția să deschidă și lista de consilieri locali loiali lui personal, din această poziție secundă va controla consiliul și va putea chiar să-i scoată de sub autoritate primarului userist domeniul public, așa cum i-a făcut lui Ioan Ghișe mai demult prin crearea Serviciului Public Patrimoniu, disjunct de autoritatea primarului.
Pentru aceasta însă i-ar trebui peste 2/3 din voturile consilierilor, proporție pe care George Scripcaru, „un om cu o extraordinară capacitate de a crea complicități”, cum îl analiza pătrunzător, chiar genial, acum 23 de ani generalul(r) SRI, Apostolescu, fost comandant al acestui serviciu de informații la Brașov în anii 96-2002/03.
Desigur ar urma un nou avânt al dezvoltării imobiliare în municipiu, dar și crearea unui nou pol de putere în PNL Brașov, similar cu cel al lui Veștea, ceea ce acesta din urmă ar evita din toate puterile. Se pare totuși că în următoarea săptămână se vor clarifica lucrurile, deși șansele fostului primar la o nouă candidatură liberală a sa pentru Primăria Brașov scad pe zi ce trece și din pricina opoziției ferme a Cotroceniului.

Libiu Mateescu  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.