Aerisirea zilnica a locuintei este esentiala pentru sanatate
Multi dintre noi alegem sa tinem ferestrele locuintei inchise, mai ales, daca locuim pe strazi aglomerate, pline praf, de gaze de esapament, de poluare fonica. Preferam mirosul familiar al camerei noastre, uneori parfumat de esentele artificiale ale aromelor de „interior”.
Putini dintre noi stiu, insa, ca lipsa aerisirii locuintei dauneaza grav sanatatii. Desi poluarea de afara pare insuportabila, acest lucru nu trebuie sa ne impiedice sa ne deschidem ferestrele. Aerul din interior este de cele mai
multe ori mult mai poluat decat cel din exterior.
Trebuie tinut cont de faptul ca, zilnic, petrecem cel putin 14 ore in locuinta noastra. Calitatea aerului din interior este poluat insa de numeroase surse, cu o concentratie destul de mare: tabac, produse de intretinere si bricolaj (compusii lor sunt foarte volatili), functionarea defectuoasa a aparatelor de incalzire (pot elibera monoxid de carbon, care poate fi mortal), bacterii si acarieni (factori alergenici foarte raspanditi), mucegai (periculos pentru sistemul respirator).
Efectele acestora asupra sanatatii sunt destul de grave: migrene, alergii, iritatii ale cailor respiratorii, boli de plamani.
Unele persoane sunt in mod particular sensibile – copiii, femeile insarcinate, persoanele in varsta sau cele bolnave de maladii cronice.
Din aceste cauze, este extrem de important sa deschideti fereastra, chiar si pentru 10 minute, indiferent de vremea de afara. De asemenea, incercati, pe cat posibil, sa reduceti emisiile de poluanti direct de la sursa: nu fumati in incaperea in care dormiti, inchideti caloriferul sau boilerul atunci cand plecati din casa, aspirati zilnic. Asigurati-va ca aveti un sistem de ventilatie functionabil care favorizeaza patrunderea aerului din toate colturile locuintei dumneavoastra.