„Aeroport International Brasov-Ghimbav” si bataia de joc din Camera Deputatilor

„Aeroport International Brasov-Ghimbav” si bataia de joc din Camera Deputatilor

0 700

Aeroportul brasovenilor iar nu a putut trece de Sfanta bataie de joc din Camera Deputatilor. Ce s-a intamplat in parlament la inceputul saptamanii trecute, mai precis marti 11 oct. (cand sub pretextul evitarii dezbaterii Dosarului Pruna -ministrul justitiei, liberalii au parasit Camera Deputatilor), lasand plenul fara cvorum, am publicat in articolul: Politrucii liberali saboteaza din nou Aeroportul brasovenilor!!

Va prezentam astazi un alt episod legat de aceasta investitie, atat de necesara brasovenilor, politizata la maxim atat de cei care conduc anumite partide cat si de institutii locale/judetene. Ce este mai trist in toata aceasta bataie de joc, este tocmai faptul ca acesti lideri locali, pe langa tradarea intereselor cetatenilor si unitatilor/institutiilor pe care le conduc, sunt complici ai unor cercuri de interese (politice si mai ales economice) ce exced planul local. Ce se ascunde sub aceasta ceata numita politizare excesiva vom devoala intr-un viitor articol.

Aeroportul Brasov, ramas … „un proiect numit…dorinta!”.
Nu vom intra in detaliile mai vechi legate de acest proiect, poate altadata. Spunem doar ca putinii brasoveni care credeau in acest proiect s-au adunat chiar la inceputul anilor ’90 si au constituit cu fonduri proprii, acel cunoscut, sau uitat de multi, SAMAERO SA. Dincolo de multa dorinta, idei si bunavointa, de atunci, in ciuda celor 25 de ani, nu s-a realizat nimic. Unii dintre cei care au constituit grupul initial, au reusit mai tarziu, promovarea Proiectului Aeroport in Planul National de Amenajare a Teritoriului (PNAT), asta pe timpul guvernului Vacaroiu. Pasul urmator a fost pe la jumatatea anilor ’90si a constat in stabilirea unor posibile amplasamente, pas concretizat in studiul realizat cu ajutorul specialistilor de la IPTANA (inainte de privatizare). Au fost atunci stabilite  cateva posibile amplasamente pentru edificarea investitiei in zona Prejmerului, ulterior ajungandu-se la actuala locatie in care a fost facut gardul si pista. Fiecare din amplasamente avea si avantaje (tennice) dar si mari probleme (cele legate de proprietate).
Dupa anul 2000 Proiectul „Aeroport International Brasov-Ghimbav” apare ca prioritate de dezvoltare in programul unei grupari politice ai carei reprezentanti au impus promovarea investitiei prin introducerea ei pe agenda Consiliului Judetean . Asa s-a lansat proiectul in zona administrativa judeteana si nationala. Asa au aparut primii investitori, cum ar fi GUNAY, INTELCAN, AEROPORTUL VIENA, etc. Marile probleme ale Proiectului erau terenul, finantarea si lipsa unei legislatii coerente in domeniu.
Printre primii pasi care trebuiau facuti erau desigur asigurarea terenului si s-au facut interventii la Guvernul Nastase. Finalizarea demersurilor s-a terminat in 2007, dupa o colaborare cu firma Canadiana INTELCAN, care imediat dupa 2003-2004 si-a mentionat constant interesul pentru Proiect, furnizand principalii parametri ai viitoarei investitii (dimensiune teren, valoare etc.), cand s-a obtinut primul titlu legal asupra terenului: ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 41 din 23 mai 2007.

Start la politizarea aeroportului basovenilor
Asa cum aratam mai sus, dupa eforturi considerabile (stau marturie documentele din arhiva CJ Brasov)  primul proiect prin care se transfera domeniului public al Judetului Brasov suprafata e teren necesara Aeroportului brasovenilor a fost votat de Guvernul Tariceanu (2007).
Iata cum arata documentul publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 357 din 25 mai 2007:

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 41 din 23 mai 2007privind transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, pentru realizarea obiectivului „Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav”

Având în vedere solicitarea Consiliului Judeţean Braşov de a se identifica şi de a i se atribui un teren pentru realizarea unor investiţii de interes general, obiectiv care vizează interesul public cu impact major economic,luând în considerare faptul că a fost identificat un teren disponibil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov,ţinând cont de faptul că prin realizarea aeroportului va creşte producţia industrială, volumul exporturilor, numărul investiţiilor străine, transportul, se va dezvolta turismul, se vor crea noi locuri de muncă, se va rezolva şi o parte a efectelor negative actuale din domeniul poluării mediului, se va facilita accesul atât spre zonele turistice, cât şi spre cele cu potenţial economic ale judeţului Braşov şi spre cele învecinate acestuia,în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Articolul 1
(1) Prin derogare de la dispoziţiile art. 22^3 şi 22^4 din Legea nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă transmiterea unui teren, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă, din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, pentru realizarea obiectivului „Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav”.

(2) Predarea-preluarea terenului prevăzut la alin. (1) se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Articolul 2
La finalizarea lucrărilor de construire a aeroportului, pistele de decolare, aterizare, căile de rulare şi platformele pentru îmbarcare-debarcare situate pe acestea, precum şi terenurile pe care sunt amplasate intră de drept în domeniul public al statului, potrivit pct. I.25 din anexa la Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare.
Articolul 3
(1) Suprafaţa de teren care rămâne în administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, se va diminua cu suprafaţa de teren transmisă potrivit art. 1.
(2) Legea nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică în mod corespunzător.

PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:
Ministrul agriculturiişi dezvoltării rurale, Decebal Traian Remeş
Ministrul internelorşi reformei administrative, Cristian David
Ministrul transporturilor, Ludovic Orban
Bucureşti, 23 mai 2007. Nr. 41.

Anexa
DATELE DE IDENTIFICARE a suprafeţei de teren care se transmite din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliului Judeţean Braşov

Locul unde este situat imobilul Persoana juridică de la care se transmite imobilul Persoana juridică la care se transmite imobilul Caracteristicile tehnice ale imobilului Poziţia din inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al statului
Oraşul Ghimbav, Judeţul Braşov Statul român, din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov Judeţul Braşov, în administrarea Consiliului Judeţean Braşov Suprafaţa terenului = 200 ha 104.651
Parcelele A 97, A 99, A 133/2

——Finalul Ordonantei il reprezinta tabelul de mai sus.

Se poate vedea, cat se poate de simplu si la obiect.
Ce a urmat? Din momentul publicarii documentului in Monitorul Oficial, Ordonanta producea efecte si cei care coordonau comisia speciala de realizarea a Proiectului „Aeroport International Brasov-Ghimbav” au trecut la preluarea terenului, intabularea lui in CF si au demarat procedurile de identificare/selectare a viitorului investitor/ finantator.
In alta ordine de idei, conform procedurilor, ordonanta trebuie aprobata de cele doua camere al Parlamentului Romaniei. Cu sprijin din partea celor care conduceau atunci Senatul Romaniei, s-a reusit trecerea Ordonantei la doar o luna dupa publicarea in MO, inca din luna iunie a anului 2007.

Bataia de joc din Camera Deputatilor! – aici unde in 2009 s-au pus „talpile” legate de termen („5 ani” termen inexistent in OUG nr. 41/2007)
Cu toate demersurile administratiei judetene brasovene, nu s-a reusit ca in anul 2007 Proiectul sa fie trecut prin Camera Deputatilor, stiindu-se ca urmeaza un an electoral si ca in Camera Deputatilor, se fac „jocurile” politice si se trag itele.  Pana la urma nici in 2008 nu s-a reusit nimic. Abia in februarie 2009 Proiectul este introdus pe ordinea de zi, numai ca tandemul PSD-PDL, a blocat votul sine die. Cu o mobilizare locala foarte buna, in care presa a jucat un rol important (o perioada s-au facut si deplasari zilnice la Parlament) legea este votata  dar nu ca la Senat (ci cu modificari, a se citi talpi). Dorim sa le aducem asta la cunostinta brasovenilor.
Pana la urma, Ordonanta este acceptata la vot doar cu modificari. Pentru a intelege in ce constau aceste schimbari in texte, va aratam art. 2 inainte de modificare:
Articolul 2. La finalizarea lucrărilor de construire a aeroportului, pistele de decolare, aterizare, căile de rulare şi platformele pentru îmbarcare-debarcare situate pe acestea, precum şi terenurile pe care sunt amplasate intră de drept în domeniul public al statului, potrivit pct. I.25 din anexa la Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare.
Iata cum arata modificarea facuta tot de deputati a OUG nr. 41/2007, in februarie-aprilie 2009.
2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. – (1) La finalizarea lucrarilor de construire a aeroportului, pistele de decolare, aterizare, caile de rulare si platformele pentru imbarcare-debarcare situate pe acestea, precum si terenurile pe care sunt
amplasate intra de drept in domeniul public al statului, potrivit pct. I. 25 din anexa la Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Suprafata de teren, prevazuta in anexa, se utilizeaza exclusiv pentru realizarea obiectivului „Aeroport International Brasov-Ghimbav”.
(3) Suprafata de teren, prevazuta in anexa, nu poate fi trecuta in categoria proprietate privata.
(4) In cazul nerealizarii obiectivului „Aeroport International Brasov-Ghimbav”, in termen de 5 ani, suprafata de teren, prevazuta in anexa, revine de drept in domeniul public al statului si in administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, judetul Brasov.”
Introducerea acestei prevederi, legate de termen, s-a dovedit inutila, pentru ca lucrarile pentru viitorul aeroport erau deja lansate inainte de vot si publicare in MO.

Bataia de joc din Camera Deputatilor – editia 2016
Practic „incurcatura” actuala (legata de parcele) se putea evita extrem de usor. Nu s-a dorit! Si mai mult decat atat, s-a dat drumul (intentionat) la un joc politic cu „decontari” electorale. Spun „evita”, pentru ca sensul actului normativ (adica Legea nr. 197 din 29 mai 2009, privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2007 privind transmiterea unei suprafete de teren din domeniul public al statului, din administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfeclã de Zahãr Brasov, judetul Brasov, în domeniul public al judetului Brasov si în administrarea Consiliului Judetean Brasov, pentru realizarea obiectivului „Aeroport International Brasov-Ghimbav”( Legea a fost publicata in M.Of. nr. 374/3 iun. 2009); am dat intentionat tot titlul intreg pentru informare corecta) este clar. Termenul de 5 ani face referire la inceperea lucrarilor. Lucrarile erau demarate cu mult inainte de anul 2009, in baza Ordonantei din anul 2007.
Nu intelegem demersul unor parlamentari de – reinterpretare a termenului de 5 ani – atata timp cat nu exista de la Guvernul Romaniei nici o somatie sau dispozitie (Hotarare de guvern) prin care se cere trecerea terenului din patrimoniul Judetului Brasov la vechiul proprietar. Pana la aceasta data, noi nu avem cunostinta ca ar exista pe undeva un astfel de document. Si atunci de ce aceasta „ofensiva” parlamentara? Chiar daca ar fi fost un astfel de document din partea Guvernului Romaniei, era suficient o „actiune in constatare” prin care orice instanta ar fi confirmat existenta inceperii lucrarilor, inclusiv a pistei. Deci cineva isi bate joc de proiect si de brasoveni.
Practic, 
Legea de aprobare a OUG nr. 41/2007, prin care alesi,  deputatii, in maxima bataie de joc, au aratat cetatenilor ce inseamna atat politizarea excesiva cat si modul in care poate fi blocata 10 (zece) ani (daca insumam toti anii pierduti), o investitie care a avut finantare, un proiect care era asteptat de cetatenii din patru judete.
Nu mai revenim!  In articolul „Politrucii liberali saboteaza din nou Aeroportul brasovenilor!!” am relatat ce s-a intamplat cu votul atat de mult promis, in sedinta Camerei Deputatilor din 11 octombrie a.c. Vom vedea maine daca lucrurile vor fi deblocate sau vom ramane tot cu speranta ca pana la urma vom primi votul.

Proiectul construirii Aeroportului International Brasov – Ghimbav are nevoie de sprijinul si de sustinerea dumneavoastra, a brasovenilor.
In incheiere vom cita dintr-un interviu din 2007 oferit de Vespasian Iancu, atunci, presedintele comisiei speciale pentru realizarea Aeroportului.
Intrebare: Ce șanse mai are aeroportul de la Brașov, care trebuie făcut de la zero?
Vespasian Iancu: Este foarte adevărat. Aceasta a fost o mare problemă în ceea ce privește curajul investitorului de a aborda o asemenea investiție, pentru că un proiect greenfield este greu de promovat fără un istoric. E adevărat că aeroportul din Sibiu primește un sprijin deosebit din partea guvernului. De asemenea, și Clujul speră să facă modernizări la aeroport, tot cu bani de la guvern. Noi, la Brașov, nu cerem bani de la guvern. În urma analizelor economice, a studiilor de fezabilitate, a recomandărilor făcute de specialiști, avem curajul să abordăm noua investiție pentru că toate acestea dovedesc faptul că viabilitatea aeroportului de la Brașov nu poate fi pusă la îndoială. Avem de-a face cu o zonă dinamica, cu un turism care se dezvoltă pe toată perioada anului, cu o zonă în care forța economică este impresionantă, având în vedere că două județe ni se alătură în proiect – Covasna și Harghita”.
Vom reveni.

Horia D.R.

P.S. Multumim d.lui Vespasian Iancu, coordonatorul proiectului in primii ani, care ne-a sprijinit in realizarea documentarii acestui articol si care ne declara ca un asemenea Proiect, conform experientei internationale, dureaza cca. 10 ani. Adica fara politizarea excesiva a Proiectului si bataia de joc a celor care au condus CJ Brasov pana la ultimele alegeri, investitia trebuia finalizata si astazi ar fi trebuit sa asistam (de cca 6 ani) la decolarea, respectiv aterizarea avioanelor de pe„Aeroport International Brasov-Ghimbav”.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.