Afinele – miracolele din padurile noastre

Afinele – miracolele din padurile noastre

0 142

Au o aroma proprie si culoare mov si un gust aparte. Afi¬ne¬le, cele mai populare fructe de padure, cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sanatatii, pot fi folosite cu succes in terapia multor afectiuni.
Afinul este un arbust mic, stufos, ramuros, cu tulpina de culoare verde, lunga de circa 30-60 cm. Fructul, numit afina, are culoarea albastru-inchisa sau albastru-brumarie, forma rotunda, cu diametrul de 0,5-0,6 cm. Este zemoasa, cu suc violaceu, cu gust placut dulce acrisor. Fructele se culeg din luna iulie pana la sfarsitul lunii septembrie si pot fi consumate crude sau uscate. Atat frunzele, cat si fructele de afin au proprietati astringente datorita taninului, un compus vegetal cu o structura complexa. Afinele au rol antidiareic si antibiotic, modificand favorabil flora patogena intestinala.
Datorita continutului bogat in pro¬vi¬tamina A, afinele sunt foarte bune in cazul tulburarilor de vedere, cum ar fi degenerescenta maculara, boala care poate duce la orbire.
Medicul le mai recomanda in enteritele infectioase si in diaree (intrucat amelioreaza tranzitul intestinal), in infectiile urinare si in litiaza, pentru proprietatile sale diuretice. Deoarece au un continut scazut de glucide, afinele sunt ideale pentru diabe¬tici. In infectiile respiratorii – faringita, amigdalita, laringita –, afinele se ad¬mi¬nistreaza sub forma de suc indulcit cu miere, ele avand efect antibacterian.
Afinele sunt ideale pentru persoanele care sufera de boli ale vaselor de sange (capilare fragile, varice, flebite, ateroscleroza, arterite, inclusiv arterita diabetica), deoarece contin principii active care contribuie la tonifierea peretelui vascular.
Datorita efectelor antioxidante ale vitaminelor si celorlalti compusi nutritivi din aceste fructe, afinele protejeaza impotriva oxidarii celulelor, reducand astfel riscul pierderilor de memorie, ce apar odata cu inaintarea in varsta, si chiar maladiei Alzheimer.
Studii de laborator, publicate in Jurnalul de Agricol si Chimia Alimentelor, arata ca un compus fenolic din afine inhiba celulele care declanseaza cancerul de colon.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.