Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul

Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul

0 259

In 25 mai, in calendarul crestin orthodox se sarbatoreste pomenirea celei de a treia aflari a cinstitului cap al sfantului, maritului prooroc si Inaintemergator si botezator Ioan. Acest cinstit si sfant cap fiind ascuns multa vreme, acum a izbucnit din sanurile pamantului, ca aurul din baie, nu inchis in vas de lut ca mai inainte, ci la loc sfant, in vas de argint. Si fiind vestit acest lucru de un preot si fiind adus din Comane, a fost primit de stralucita cetate a cetatilor, impreuna cu credinciosul imparat si credinciosul popor, cu toata bucuria. Si cu credinta inchinandu-se cinstitului si sfantului cap, acesta a fost pus la loc sfant.
Legenda Sfantului Ioan
Sf. Ioan era un tanar sarac, cuminte si foarte frumos, si tocmai pentru aceasta frumusete o femeie bogata isi puse ochii pe dansul. Intr-o zi se intalneste si-i spune chiar ca peste noapte il va astepta la dansa acasa. Sa vina dar, ca va fi bine de el, sa vina, ca, de nu va veni, vai si amar va fi de capul lui. Sf. Ioan care stia din ce pricina il paste acest greu pacat, se intrista adanc si se ruga lui Dumnezeu sa-i ia ceea ce-i casuneaza atata scarba, frumusetea cea ademenitoare – si sa-l faca urat. In acest chip socotea el ca femeia aceea isi va intoarce fata si gandurile cele rele de la dansul. Dumnezeu se milostivi de fecior si-l invata, se zice, ca sa scoata cutitul si sa-si taie capul. Sf. Ioan facu intocmai in aceasta zi de toamna si in locul capului sau se pomeni cu un cap de oaie. Astfel a plecat spre casa femeii care il chemase. Cand aceasta l-a vazut, s-a cutremurat de spaima si cu ocari l-a dat afara. In acest chip Sf. Ioan a fost scutit de pacat. Frumosul lui cap a fost aflat tocmai mai tarziu, la 25 mai, cand biserica porunceste si poporul serbeaza chiar Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul.
IOAN FIERBE-PIATRA
Sarbatoarea marcheaza inceputul sarbatorilor traditionale ale verii, si anume cele in care, prin nerespectarea interdictiilor, se dezlantuie ploile nefaste, cu vanturi puternice si grindina. In calendarul popular, Ioan Fierbe Piatra este aparator de rele si durere.
In aceasta zi nu se lucreaza , crezand ca astfel oamenii vor fi feriti de orice cumpana si furtuna, de fulger, trasnet si foc, si asta fiindca se spune ca Ioan fierbe piatra duce furtuna si o descarca unde vrea, si de cele mai multe ori o lasa pe semanaturile sau livada celui care i-a necinstit ziua.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.