Aflat încă în închisoare Căncescu este rejudecat pentru „Mita la partid”
Curtea de Apel Ploiești a admis alaltăieri apelul inculpaților din acest dosar, printre care cei mai importanți fiind Aristotel Căncescu și Sebastian Grapă, și a decis rejudecarea acestui dosar, culmea! la Tribunalul Buzău.
Totodată, a casat integral hotărârea Tribunalului Brașov pronunțată de judecătorul Benga și a dispus retrimiterea la camera preliminară a instanței buzoiene.
Cei doi inculpați au fost condamnați pe fond în respectiva cauză la 8 ani și 10 luni de închisoare cu executare, respectiv 7 ani, la Tribunalul Brașov în anul 2022, dar de atunci au reușit strămutarea apelului la Ploiești, o instanță de apel mai binevoitoare decât drastica Curte de Apel Brașov.
În dosarul respectiv Căncescu este acuzat de perceperea unor sume de bani, între 15 mii de lei și 22 mii lei, candidaților eligibili pe listele consilierilor județeni ai PNL, bani care se duceau de la casieria partidului unde erau depuși inițial la firmele fostului președinte al CJ Brașov pentru mediatizarea acestora în campania electorală locală în 2012.
Denunțul în dosar la DNA-ul brașovean condus pe atunci de omul lui Kovesi, procurorul-șef Deca, a survenit în momentul în care unei candidate, Mariana Cîju, i s-ar fi pretins o sumă de bani fără a fi trecută pe un loc eligibil pe lista consilierilor județeni liberali.
În acest moment faptele prevăzute în dosarul „Mita la Partid” sunt prescrise, potrivit deciziei Curții Constituționale, așa încât probabil procesul se va opri la Buzău din această cauză, deși Curtea de Apel Brașov a refuzat să aplice respectiva decizie a CCR, solicitând un punct de vedere Curții de Justiție a Uniunii Europene, motivul strămutării cauzei la Ploiești.
O fostă condamnare pentru corupție îl menține pe Căncescu în penitenciar
Chiar dacă va fi atacată cu apel decizia instanței ploieștene și chiar dacă i se va menține respectiva condamnare inițială (dată de magistratul brașovean) Căncescu nu va mai executa decât o perioadă de câteva luni de închisoare, întrucât pedeapsa i se va contopi cu cea inițială, în dosarul în care a fost implicat și fostul deputat Diniță, patronul Gotic SRL, în care Căncescu a fost condamnat la ani grei de închisoare cu executare, proces finalizat la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Din pedeapsa astfel contopită se va scădea cuantumul reducerii pentru criteriul de vârstă, Căncescu având 72 de ani, perioadele arestărilor preventive, dar și reducerea pedepsei datorită activităților desfășurate în penitenciarul Codlea. Teoretic, fostul președinte al liberalilor brașoveni fost șef CJ Brașov ar trebui eliberat din penitenciar de judecătorul de drepturi la sfârșitul acestei luni, astfel încât să prindă Crăciunul acasă, însă este dificil de anticipat analiza criteriilor pe care o va realiza judecătorul brașovean.
Libiu Mateescu