Agentie-fantoma pentru protejarea mediului la Brasov

Agentie-fantoma pentru protejarea mediului la Brasov

0 214

Modalitatile de a fura din Romania depasesc orice imaginatie. Gainariile, adica acei bani de buzunar furati pe strada sau prin troleibuzele aglomerate, deja nu mai prezinta interes cand la noi poti fura cu acte in regula si cu legea in mana.
Astfel, nu mai putin de 900 de arii protejate au ramas sau sunt pe punctul de a ramane fara custozi.
Motivul este cat se poate de simplu: indolenta autoritatilor!
Rezervatiile trebuiau sa constituie principala preocupare a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP), aflata in subordinea Ministerului Mediului, agentie care nu a functionat, de fapt, niciodata.
Infiintata in 2006 de guvernul Tariceanu, Agentia avea un sediu la Brasov si cifra incredibila de rei angajati. Din cauza crizei, agentia nu si-a mai putut desfasura activitatea si a fost „anihilata” de vigilentul guvern Boc.
„ANAP a functionat doar pe hartie”, a declarat Mihaela Candea, directorul executiv Mare Nostrum. Organizatia „Mare Nostrum” trage un semnal de
alarma privind ariile protejate in cazul carora au expirat contractele de custodie, informeaza Greenreport.
Ariile protejate raman pe zi ce trece ca „niste sate fara caini” pentru care nimeni nu-si mai asuma responsabilitatea, astfel ca oricine poate intra si prada aceste „tinuturi” ale nimanui.
Potrivit organizatiei de mediu Greenpeace, in absenta unor structuri de administrare, ariile protejate sunt amenintate de taierile ilegale de paduri, de constructiile de infrastructura, exploatarile de resurse naturale, de dezvoltarea necontrolata de asezari omenesti si obiective pentru turismul de masa.
In Romania sunt 963 de arii naturale protejate de interes national, care acopera peste 7% din suprafata tarii, procent care ne situeaza sub nivelul tarilor europene, unde suprafata medie este de 14,24%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.