AGRESIUNI PUBLICITARE LA SIGURANÅ¢A RUTIERÄ‚

AGRESIUNI PUBLICITARE LA SIGURANÅ¢A RUTIERÄ‚

0 134
De câÅ£iva ani buni asistăm, pe drumurile publice, la o explozie  a apariÅ£iei panourilor, a banerelor publicitare, ori a reclamelor luminoase, care îi uimeÅŸte, prin agresivitate, nu doar pe străini, dar ÅŸi pe românii întorÅŸi acasă după lungi perioade de muncă în Occident. Acolo se Å£ine însă seama de o realitate elementară: principala sursă de informare asupra condiÅ£iilor de trafic, pentru conducătorul auto aflat la volan este imaginea vizuală ! Tocmai de aceea nu sunt permise publicităţi excesive, care pot distorsiona puterea de percepÅ£ie a conducătorilor auto, atât în localităţi, cât ÅŸi pe drumurile ÅŸi ÅŸoselele din afara oraÅŸelor, ori pe autostrăzi.
Se ÅŸtie că majoritatea conducătorilor auto (adică conducătorul cu performanÅ£e medii) are o limită biologică de a distinge ÅŸi percepe informaÅ£iile, depăşirea pragului acestei densităţi de mesaje vizuale, teoretic admise, modificând timpii de reacÅ£ie în caz de pericol, sau distorsionând receptarea semnalizărilor rutiere obligatorii ce Å£in de siguranÅ£a traficului.
Un interesant articol de specialitate apărut recent în revista unui club auto din Germania analiza o interesantă expertiză solicitată de o societate de asigurare, care socotea că între cauzele producerii unui accident (în paranteză fie spus, cu consecinÅ£e costisitoare), un important procent l-a constituit tocmai influenÅ£a negativă a excesului de publicitate pe porÅ£iunea respectivă de drum, care a distras în mod nepermis, atenÅ£ia celui aflat la volan. Această aglomerare diversă de mesaje, cu caracter informativ agresiv, l-a făcut incapabil să distingă două importante semnalizări rutiere, ce ar fi prevenit accidentul, dacă erau respectate.
Sigur, vom fi de acord că unele panouri publicitate, realizate în culori vii, amplasate în zone neutre, pot deveni "avantajoase" pentru conducătorii auto, predispuÅŸi monotoniei, pe itinerarii unde aceasta este indusă de configuraÅ£ia inertă a traseului.  Dar nu vom uita de o "curbă a morÅ£ii" în localitatea TimiÅŸul de Jos (jud.BraÅŸov), unde, din pricina unor panouri publicitare nefericit amplasate, s-au produs, în urmă cu câÅ£iva ani, trei pustiitoare accidente rutiere. În cazurile respective, conducătorii auto vinovaÅ£i s-au angajat în depăşire fără să poată vedea, din pricina panoului publicitar, că din sensul celălalt venea un alt autovehicul! Vina le-a aparÅ£inut, desigur, dar dacă ar fi avut vizibilitate, mai mult ca sigur că nu se aventurau în acele depăşiri nefericite.
Din păcate, în acest "domeniu", la noi, reglementările sunt încă mult rămase în urmă. Dar nici aÅŸa vechi cum le ÅŸtim, acestea nu sunt respectate ! Iată câteva spicuiri doar din reglementările în vigoare, care nu o dată sunt "uitate", nu sunt cunoscute, sau chiar înadins eludate.
Astfel:
Este interzisă cu desăvârÅŸire utilizarea, pe panourile publicitare, a materialelor reflectorizante ÅŸi a culorilor folosite la confecÅ£ionarea indicatoarelor rutiere; dimensiunea maximă a panourilor publicitare nu poate depăşi 4,0 m x 3,0 m ÅŸi nu, cum se întâmplă frecvent în Capitală, utilizarea dimensiunilor 2,0 m x 6,0 m!;
Se interzice, de asemenea, amplasarea unor asemenea panouri în intersecÅ£ii, în apropierea trecerilor de pietoni, iar în afara localităţilor, în zonele cuprinse pe interiorul curbelor!; la intersecÅ£iile cu alte drumuri trebuie asigurată o vizibilitate reciprocă, pentru conducătorii auto, de minimum 20 m către toate sensurile de circulaÅ£ie, fiind obligatorie degajarea obstacolelor ce împiedică percepÅ£ia vizuală optimă.
Din acest punct de vedere, alaturi de Capitala constituie exemplul negativ, tipic pentru amplasarea abuzivă a panourilor publicitare în cadrul patrulaterului de vizibilitate;
Edilii din toate localităţile trebuie să cunoască ÅŸi să respecte faptul că este interzisă montarea reclamelor (ca ÅŸi a altor panouri) pe suprafaÅ£a de teren cuprinsă între marginea platformei drumului ÅŸi linia indicatoarelor de circulaÅ£ie rutieră, spre a a nu afecta vizibilitatea acestora ÅŸi a nu distrage atenÅ£ia omului de la volan; Inscrisurile de pe panourile publicitare trebuie realizate cu litere distincte, bine definite, având înălÅ£imea minimă de 200 mm, pentru a fi vizibile, iar distanÅ£a dintre două panouri să nu fie mai mică de 25 m (oare câÅ£i edili Å£in cont de această prevedere?). De asemenea, distanÅ£a minimă la care pot fi amplasate, faţă de marginea părÅ£ii carosabile, este de 1,50 m, prevedere frecvent încălcată în toate oraÅŸele mari din Å£ara noastră.
Iată doar câteva cauze des întâlnite, în care conducătorii auto sunt 'asaltaÅ£i', vizual ÅŸi sonor, cu mesaje publicitare exact în zone urbane cu trafic intens ÅŸi în punctele de maxim "conflict" rutier, diminuând nepermis efectul preventiv al mijloacelor de semnalizare rutieră (semafoare, indicatoare, marcaje rutiere ÅŸi de atenÅ£ionare etc.).
 
 Prof.Deak Andrei
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.