Aisberg imens desprins din Antarctica

Aisberg imens desprins din Antarctica

0 122

Un ghetar de dimensiunea statului Luxemburg s-a desprins de Antarctica luna aceasta si ar putea bloca o regiune in care este produsa un sfert din apa marina super rece si densa de pe glob. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aisbergul lung de 78 de kilometri si lat de 39 pune in pericol coloniile de pinguini imperiali din zona. Aceasta pentru ca pasarile emblematice ale Antarcticii ar putea fi nevoite sa calatoreasca foarte departe pentru a mai gasi hrana.
Ghetarul proaspat desprins era un mediu propice unde cresteau alge, mai ales primavara, a explicat pentru BBC News glaciologul Neal Young de la Centrul de Cercetare a Climei si a Ecosistemelor din Australia. “Exista colonii de pinguini imperiali la aproximativ 200-300 de kilometri inspre vest. Pinguinii vin in regiunea aceasta sa se hraneasca, iar focile din zona vin aici sa treaca spre intinderile deschise de apa”, a adaugat omul de stiinta.
Potrivit lui Young, ghetarul nu doar ca va afecta sursele de hrana, si inerent vietatile salbatice, dar ar putea genera modificari ale climei la nivel global. Ghetarul era fixat intr-o regiune cu apa inconjurata de gheata unde este produsa 25% din apa foarte rece si densa de pe fundul oceanelor ce alimenteaza fluxul curentilor oceanici, care la randul lor, influenteaza sistemul climatic.
Alti cercetatori vin insa cu interpretari linistitoare, sustinand ca transformarile antrenate de formarea noului aisberg nici nu vor opri sistemul de circulatie al curentilor si nici nu vor afecta clima. E cazul cercetatorului britanic Michael Meredith care le-a explicat celor de la BBC News ca exista si alte locuri in regiune unde se formeaza apa rece de pe fundul oceanelor, asa ca este putin probabil sa existe efecte asupra climei globale.
Blocul de gheata cu o suprafata de aproape 2.600 de kilometri patrati s-a desprins de limba glaciara Mertz, o formatiune de 160 de kilometri ce se intinde din estul Antarcticii pana la sud de orasul australian Melbourne.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.