AJUNGE SI CAPITALISMUL SA FACA IMPLOZIE?

AJUNGE SI CAPITALISMUL SA FACA IMPLOZIE?

0 557
Critici la adresa poziției ferme a Germaniei privind necesitatea austerității la Atena, temerile creditorilor că nu-și vor mai recupera banii împrumutați Greciei, este tabloul încins, pe care economiști importanti au sugerat cu calm o altă soluție: părăsirea de către Germania a zonei euro.
Potrivit acestei teorii, renunțarea de către Berlin la moneda euro ar permite statelor slabe din sudul Europei să își restructureze automat datoriile prin devalorizarea pe care ar suferi-o moneda unică în urma plecării Germaniei din uniunea monetară. În acest fel, și redresarea economică a acestor țări ar fi mai ușoară. Statele slabe vizate ar fi Grecia, Italia, Spania și poate Portugalia.
Redutabilul economist Ashoka Modi de la Universitatea americană Princeton este adeptul acestei variante. „Reformarea uniunii monetare în următorii 25-30 de ani este inevitabilă. Singura întrebare este cum s-ar putea realiza aceasta cu cele mai reduse pagube”, a declarat Mody pentru DW. Ministrul german de Finanțe greșește când spune că problema datoriilor elene este principala piedică în funcționarea corectă a zonei euro. „Schäuble susține că, dacă grecii părăsesc zona euro, aceasta va funcționa apoi fără probleme cu ceilalți 18 membri. El nu vede că problema este de fapt modul în care a fost construită uniunea monetară.
Mody admite desigur că Grecia are o problemă serioasă cu îndatorarea, dar subliniază că aceste datorii elene nu au nimic de-a face cu celelalte probleme cu care se confruntă zona euro.$&E spart
„Dacă Grecia vă părăsi zona euro, va apărea cu siguranță curând după aceea o nouă problemă „grecească”. Faptul că nu poți obliga așa de multe economii naționale diferite să intre sub același calapod monetar-fiscal este adevărata problemă.” Casa (gashca) Mody (ca și alți economiști și critici americani ai zonei euro) cred că următorul copil-problemă al Europei va fi Italia. „Nu știm dacă Italia va fi la rândul ei vreodată capabilă să-și achite datoriile”, avertizează Mody și adaugă: „Încercarea de a obliga țări cu culturi, istorii și posibilități diferite să adopte același sistem nu are cum să funcționeze.
„O uniune prost concepută”, cred americanii despre… principalul concurent al Americii. Este clar că modul cel mai puțin dureros de rezolvare a suferințelor Europei este ca Germania să revină la vechea marcă germană. Republica Federală ar fi cea mai în măsură să suporte acest șoc. Ideea că un „Gerxit” ar fi preferabil unui „Grexit” nu este nouă. În 2012,manipulatorul american George Soros descria pe blogul său…din punctul de vedere american , cum ar arăta părăsirea de către Berlin a zonei euro. Ar fi o decizie în beneficiul tuturor, scria el fara rusine, Germania revenind la moneda sa puternică, în timp ce statele mai slabe din uniunea monetară ar beneficia de un euro mult slăbit pentru a se reface economic.(!!) Germanii ar deveni astfel mai bogați, iar țările sudice mai puțin sărace. Un fel de foloase generale,in paguba nimanui… În aceeași zi în care a fost publicat comentariul lui Mody, a scris și Ben Bernanke, fostul șef al Federal Reserve, un comentariu pentru Brookings Institute, un influent think-tank din Washington. Bernanke aprecia că Europa nu face ceea ce are de făcut pentru a rezolva criza elenă.În timp ce în zona euro rata șomajului ar fi pendulat în jurul valorii de 11% în ultimii ani, în SUA(tot de la 11%!) aceasta a scăzut la un nivel de doar 5,3%, cel mai bun de mult timp încoace… În eurozonă, deosebirile între țări ar fi prea mari: în Germania, rata șomajului este de sub 5%, în alte țări membre e în jurul a 13 procente.Ei si?Analiștii americani sugereaza…direct că țările membre nu sunt doar diferite sub aspectul competitivității, ci și structural, în ceea ce privește chiar premisele de funcționare ale acestor economii naționale. Prin urmare, Mody crede că unirea atâtor state diferite în același bloc monetar nu a fost o idee prea înțeleaptă. „Uniunea a fost gândită prost iar acum are multe de suferit.„…daca americanii nu mai u la dispozitie piata saracilor Europei! Acești „experți” ai CIA cred că fără o puternică voință politică(!?) de a salva uniunea monetară, aceasta se va desființa în cele din urmă. Țara care ar avea cel mai puțin de suferit de pe urma acestei evoluții ar fi Germania – consideră la unison Stradfor, Mody, Bernanke, Soros și mulți alții.se sugereaza aberant că echilibrul ar putea fi restaurat prin crearea a două monede: euro, în sud, respectiv marca germană, în nordul Europei. „Am putea avea însă din nou 15 valute diferite în UE în următorii 30 de ani”, avertizează el.80901659

O catastrofă la orizont
În același timp, alți economiști marcanți, precum profesorii Iain Begg și John Ryan, de la London School of Economics, cred că părăsirea de către Germania a zonei euro ar fi un „dezastru”.După crearea UE, introducerea monedei euro a fost una din marile realizări ale Germaniei în a doua jumătate a secolului 20. S-a investit foarte mult capital politic în această măsură”, a declarat Ryan pentru DW.O moneda euro puternica ar fi o mare realizare geopolitică, cu un puternic potențial. Europa a devenit astfel un centru sigur pentru investiții și afaceri., crede Ryan. „Plecarea Germaniei din uniune ar transmite un semnal extrem de tulburător. Este greu de crezut că zona euro ar mai rezista fără germani.”
Dacă Germania ar părăsi zona euro, ar fi urmată rapid de Olanda, Belgia, Austria și statele baltice, avertizează Iain Begg. Continentul ar suferi o ruptură de pe urma căreia ar avea de pierdut atât nordul, cât și sudul. Dupa Grecia Țări ca Irlanda, Slovenia și Slovacia ar rămâne în aer…Ca si Romania sau Bulgaria, despre care nici nu se vorbeste , abandonate rusilor…
O Germanie fără euro, cu o Europă prăbușită, ar avea „consecințe grave pentru integrarea europeană și pentru moneda unică. La Berlin, un astfel de scenariu ar fi văzut drept o catastrofă.”O reînființată marcă germană ar deveni rapid o monedă foarte puternică. Deși sună bine, marca nu ar fi decât o mare barieră în calea exporturilor germane, care s-ar confrunta brusc cu prăbușirea competitivității pe plan mondial.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.