Al 16-lea Summit BRICS de la Kazan: Construirea unei platforme pentru Sudul Global
Inversarea valului de dominație occidentală!
Președintele Putin salută 36 de guverne pentru a discuta și a planifica programe alternative pentru dezvoltarea internațională
Șefii de stat și alți oficiali guvernamentali de frunte s-au reunit la Kazan din Federația Rusă pentru a-și continua munca menită să construiască o formă mai echitabilă de relații între țări și popoare centrate în mare parte în Sudul Global.
Delegații BRICS 2024 s-au reunit într-o perioada complicată marcată de escaladare a unor conflictei regionale și de creștere a sărăcirii în rândul miliardelor din întreaga lume.
Președintele rus Vladimir Putin s-a angajat să țină întâlniri bilaterale cu mulți dintre omologii săi prezenți la Summit. Recunoscând semnificația situației internaționale actuale în care sistemul de dezvoltare mondială se deplasează de la nordul global la sud, Moscova și-a centrat orientarea politică către regiunile geopolitice în care locuiesc majoritatea covârșitoare a oamenilor.
Printre liderii care participă la întâlnire sunt de remarcat președintele iranian Masoud Pezeshkian, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele sud-african Cyril Ramaphosa și premierul etiopian Abiy Ahmed. Acești patru lideri importanți din Asia și Africa au experimentat în ultimii ani poziții diferite față de Statele Unite, cu implicații în problemele interne și internaționale.
Importantă pentru Summit a fost prezența secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a fost întâmpinat pe aeroportul internațional Kazan de Farid Mukhametshin, președintele Consiliului de Stat al Republicii Tartarstan, pe 22 octombrie.
Dominația occidentală a produs subdezvoltare și destabilizare
Această întâlnire din 22-24 octombrie se derulează sub tema „Consolidarea multilateralismului pentru dezvoltare și securitate globală justă”, care reprezintă o anatemă pentru imperialismul american și aliații săi din Europa de Vest și alte regiuni geo-politice. Ambele partide ale clasei conducătoare capitaliste din SUA cred cu tărie în conceptul de „excepționalism american”, ceea ce înseamnă că imperialismul are un „destin vădit” de a exploata, asupri și domina militar majoritatea covârșitoare a celor de pe planetă.
Impactul dominației occidentale este resimțit de națiunile care sunt vizate de statele imperialiste pentru sancțiuni, destabilizare și intervenții militare.
Rezultatele sociale ale războaielor de ocupație și genocid au avut ca rezultat distrugerea economiilor naționale, apariția conflictelor civile și migrația în masă către alte țări subdezvoltate, precum și către statele capitaliste dezvoltate din Occident.
Eforturile de a construi centre alternative de putere în Europa și Sudul Global au determinat începerea luptelor politice interne și o conflagrație regională majoră între Ucraina, susținută de statele NATO, și Federația Rusă împreună cu aliații săi.
În plus, există numeroase zone în America Latină, Africa și Asia-Pacific, unde Washington și Wall Street încearcă să zădărnicească dezvoltarea economică care ar putea oferi o existență independentă statelor în curs de dezvoltare, coloniale și semi-coloniale.
Exemplele care sunt date de Republica Populară Chineză, Federația Rusă și Republica Islamică Iran au fost identificate de clasa conducătoare a SUA ca fiind în detrimentul intereselor lor naționale.
Toate aceste state joacă un rol esențial în creșterea BRICS și a altor organizații și instituții multilaterale. Miliarde de oameni de pe tot globul recunosc că principalul dușman al aspirațiilor popoarelor lumii se află în centrele imperialiste din America de Nord și Europa de Vest.
Spre deosebire de abordarea adoptată de Occident, națiunile BRICS sunt angajate în construirea de alianțe bazate pe
interese reciproce.
Statista.com subliniază în revizuirea rolului emergent al Sudului Global că:
„Vorbind despre extinderea BRICS, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat la un briefing de presă de anul trecut: „Am împărtășit viziunea noastră despre BRICS ca un campion al nevoilor și preocupărilor popoarelor din Sudul Global. Acestea includ necesitatea unei creșteri economice benefice, a dezvoltării durabile și a reformei sistemelor multilaterale.’ După cum arată graficul nostru, noile BRICS extinse reprezintă aproximativ 45% din populația lumii și 35% din PIB-ul global atunci când sunt măsurate la paritatea puterii de cumpărare.
Odată cu adăugarea Iranului și Emiratelor Arabe Unite, blocul și-a crescut producția combinată de petrol cu aproape 50 la sută și acum reprezintă aproape 30 la sută din producția mondială de petrol, potrivit Institutului pentru Energie.
În ceea ce privește exporturile, amprenta grupului este relativ mică. Anul trecut, cei nouă membri ai săi au reprezentat doar 22% din exporturile globale de mărfuri, doar China reprezentând aproape două treimi din exporturile blocului.
.
În prezent, statele BRICS reprezintă 3,2 miliarde de oameni. Aceasta reprezintă aproximativ 45% din populația lumii. În absența dominației globale a statelor imperialiste occidentale, nivelul producției și comerțului ar fi dezlănțuit, marginalizarea intereselor corporative care sunt hotărâte să mențină status quo-ul internațional.
Majoritatea metalelor valoroase și mineralelor strategice de care depinde capitalul financiar internațional pentru a asigura ratele în creștere ale profitului se găsesc în Sudul Global. Destrămarea corporațiilor transnaționale care controlează aceste resurse naturale ar favoriza o distribuție echitabilă a veniturilor în întreaga lume.
Construirea unei alte căi către cooperare și dezvoltare
Extinderea în continuare a alianței BRICS pare inevitabilă din cauza interesului în creștere față de obiectivele sale generale. Zeci de alte state așteaptă cu răbdare admiterea, deoarece blocul oferă speranță și inspirație altor miliarde de pe glob.
În prezent, membrii BRICS includ Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Arabia Saudită, Iran și Emiratele Arabe Unite (UAE).
La Summit-ul din acest an, la reuniune sunt mai mult de 20 de state.
În plus, Noua Banca de Dezvoltare (NDB), condusă de fostul președinte brazilian Dilma Rousseff, a raportat despre activitățile lor de strângere de fonduri orientate spre crearea accesului la împrumuturi pentru țările din Sudul Global în condiții mult mai favorabile decât cele existente de la instituțiile financiare occidentale.
Până acum, BND a aprobat împrumuturi de 32,8 miliarde de dolari pentru 96 de proiecte.
Recunoscând această importantă conjunctură istorică, site-ul web BRICS 2024 spune :
„Desigur, vom lua în considerare gradul în care multe alte țări, aproximativ 30 dintre ele, sunt pregătite să se alăture agendei multidimensionale BRICS într-o formă sau alta. În acest scop, vom începe să lucrăm la modalitățile unei noi categorii de țări partenere BRICS.
În general, Rusia va continua să promoveze toate aspectele parteneriatului BRICS în trei domenii cheie: politică și securitate, economie și finanțe și contacte culturale și umanitare. Desigur, ne vom concentra pe îmbunătățirea coordonării politicii externe între țările membre și pe căutarea în comun a răspunsurilor eficiente la provocările și amenințările la adresa securității și stabilității internaționale și regionale.
Vom contribui la implementarea practică a Strategiei pentru Parteneriatul Economic BRICS 2025 și a Planului de acțiune pentru cooperarea în inovare BRICS 2021-2024 pentru asigurarea securității energetice și alimentare, sporirea rolului BRICS în sistemul monetar internațional, extinderea cooperării interbancare și extinderea utilizarea monedelor naționale în comerțul reciproc.”
Acest Summit BRICS desfășurat în Rusia prezintă o imagine total diferită a Moscovei decât cea prezentată în mod obișnuit de instituțiile media occidentale și guvernamentale. A dezvăluit în mod clar faptul că sancțiunile draconice impuse guvernului lui Vladimir Putin nu au provocat un colaps economic.
Realitatea este că China, Rusia și Iran și-au consolidat relațiile în lumina amenințărilor în creștere ale Washingtonului.
Niciunul dintre guvernele participante la Summit-ul BRICS nu a condamnat Rusia pentru operațiunile militare speciale din Ucraina. Deși propaganda NATO din ultimii doi ani și jumătate sugerează că Ucraina este în pragul unei ofensive militare majore împotriva armatei ruse, condițiile obiective dezvăluie contrariul.
În fiecare săptămână, administrația Volodymyr Zelensky de la Kiev face apeluri suplimentare pentru mai multe finanțări din partea statelor NATO, în special a SUA, Ucraina, deși încadrată ca un „stat democratic” de către NATO, a interzis oricărei persoane din interiorul și din afara guvernului să pledeze pentru o încheiere pașnică. la razboi.
Deoarece mii de trupe ucrainene sunt scoase din funcțiune în frontul care avansează rapid, guvernul de la Kiev nu poate recruta un număr adecvat de trupe pentru a împiedica avansurile forțelor militare ruse.
BRICS au cerut în mod constant o soluție diplomatică a crizei din Ucraina și încheierea imediată a luptei.
Cu referire în mod specific la situația din Asia de Vest, președintele iranian Masoud Pezeshkian a cerut tuturor statelor membre BRICS și altora să-și concentreze atenția asupra opririi genocidului din Palestina și Liban. „Facem un apel tuturor membrilor influentului grup BRICS să-și folosească toate capacitățile colective și individuale pentru a pune capăt războiului din Gaza și Liban”, a subliniat președintele, descriind acțiunile Tel Aviv-ului drept „cele mai crude și dureroase”.
Autor: Abayomi Azikiwe
NOTA
* Tartarstanul este situat în Districtul Federal Volga din teritoriul Rusiei Europei de Est. Kazan este capitala și cea mai mare municipalitate din zonă . Această regiune a țării este cunoscută pentru că cuprinde cel mai lung râu din Europa (Volga) și produce cantități mari de petrol care susține puternica sa industrie petrochimică.
Abayomi Azikiwe este redactorul Pan-African News Wire. El este un colaborator regulat la Global Research.
Simțiți-vă liber să repostați și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.
[…] să lecturați:– DEȘI E PUSTIITĂ, ROMÂNIA ARE SOLUȚII DE SALVARE– BRICS– Al 16-lea Summit BRICS de la Kazan: Construirea unei platforme pentru Sudul Global– MIRAJUL […]