ALARMĂ! Campania electorală pentru palatul de la Cotroceni a intrat în linie...

ALARMĂ! Campania electorală pentru palatul de la Cotroceni a intrat în linie dreaptă!

0 26

Candidații, media, susținătorii și chiar „România profundă” vin cu fel de fel de mesaje sau păreri legate de șansele unora sau altora pentru a ajunge in finala competiției.
Dincolo de partizanate, realitatea cotidiană este, însă, necruțătoare cu cei care participă la competiție pe filiera sistemului actual de putere, cu antecedente de decenii…
În acest sens,un recent raport al Curtii de Conturi a României este devastator pentru cei ce au fost și sunt la pupitrul executiv in Administrație, fie la nivel central, fie la nivel local.
Documentul cu pricina este, în fapt, o evaluare privind situația, la nivel național, a adăposturilor civile ce pot fi utilizate, în caz de conflict armat, pentru protecția populației civile.
Cele consemnate în raport ilustrează existența unor mari neajunsuri pe domeniu…
Mai întâi, numărul ridicol de mic al adăposturilor. Doar 5.072 în toată țara, din care nici jumătate nu sunt funcționale…
La nevoie, abia 3% din populația României se poate adăposti de pericole, respectiv vreo 600.000 de persoane….. Ceilalți, în voia hazardului!
Mai apoi, imensa majoritate a adăposturilor pentru populație sunt realizate după conceptul deceniului opt din secolul trecut. Pe deasupra, neintretinute și deteriorate, multe dintre acestea fiind un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor9VEZI FOTO).
Anul trecut, IGSU a făcut inspecții pe teren și a aplicat aproape 330 de sancțiuni, în cuantum de 390.000 de lei. Autoritatile locale sau centrale n-au reacționat in niciun fel… Și par chiar imune la obligațiile ce le revin pentru siguranța cetățenilor!
Nici până în acest moment, nu se cunoaște numărul real al adăposturilor, amplasarea acestora și în a cui răspundere se află acestea.

Legislatia de profil este vraiște, ca și inexistentă, și nu prevede o entitate instituțională unitară care să gestioneze acest domeniu pentru protecția populației în caz de război….
Nici nu e de mirare câtă vreme nici legislația pe Apărare nu este actualizată, ultima intervenție mai amplă asupra acesteia fiind operată în 1996.
Elaborarea întregului pachet de legi, cu acoperirea a cel șase domenii corelate între ele, este, încă,o mare necunoscută pentru Legislativul României, deși avem un război la graniță de peste trei ani.
Pe un astfel de fundal, o întrebare se ivește de la sine: ce spun prezidențiabilii despre auditul dezastruos întocmit de Curtea de Conturi în legătură cu nepăsarea sau indiferența autorităților pentru protectia locuitorilor acestei țări?
Până acum, tema aceasta nu există pentru cei ce râvnesc fotoliul de la Cotroceni cu toate că este una vitală chiar pentru supraviețuire…
Pe deasupra, în maniera deja înrădăcinată pe ale noastre plaiuri, nimeni nu dă socoteală pentru astfel de eșecuri și „treaba” merge mai departe ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic!
Mai rar atâta brambureală…

Pirau Toma

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.