Alarma „de URS” îi ține activi pe jandarmii brașoveni
Jandarmii braşoveni au intervenit, în perioada verii, la aproximativ 200 de cazuri în care a fost semnalată prezenţa urşilor, în aproximativ jumătate din acestea – circa 80 de semnalări – animalul nemaifiind găsit în zonă, a declarat joi şeful IJJ Braşov, col. Cristian-Elly Paliştan.
Conform acestuia, au existat şi cazuri – aproximativ 4 pe lună – în care jandarmii nu s-au deplasat la locul în care a fost semnalată prezenţa animalului sălbatic.
„Intervenţiile jandarmeriei şi ale echipelor specializate care se constituie conform OUG 81/2021 au crescut.
Au crescut în această perioadă semnalările privind prezenţa urşilor. Majoritatea au fost cu deplasarea echipajelor în zonă şi cu constatarea situaţiei la faţa locului. Dintre toate aceste intervenţii, în care echipajele s-au deplasat la faţa locului, în aproximativ 45% din cazuri s-a constatat că ursul nu mai era prezent în zona respectivă, retrăgându-se în pădure.
Au fost şi câteva cazuri – izolate ca număr – în care nu am deplasat efective de jandarmi deoarece a fost, spre exemplu, semnalată trecerea ursului prin pădure dintr-o zonă în alta, fără a fi persoane în pericol – spre exemplu au fost şoferi, care, aflaţi în trecere pe DN 1, ne-au sesizat că a trecut ursul pe partea cealaltă a drumului şi atunci i-am întrebat: ‘sunteţi în pericol?’ Şi ei ne-au spus ‘nu’, nu am mai primit apeluri de la alţi şoferi aflaţi în zonă, iar atunci nu s-a impus consumul inutil de resurse materiale şi umane. Sunt 4-5 cazuri pe lună de acest gen”, a precizat, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului de Jandarmerie Judeţean (IJJ) Braşov.
Col. Cristian-Elly Paliştan a subliniat că, în cazurile în care nu sunt jandarmi disponibili pentru zona în care este semnalat ursul, sarcina de a se deplasa la faţa locului revine Poliţiei.
„Intervenţia se execută de către cel mai apropiat termen de dispozitiv. Unde nu avem jandarmi în serviciu sau care să nu fie în zona respectivă, apelăm la patrulele mixte sau la colegii de la poliţie care ne-au ajutat de fiecare dată. Iniţial, înainte de modificarea OUG 81/2001, ar fi trebuit să specializăm jandarmii ca tehnicieni veterinari, erau nişte cursuri care trebuiau făcute.
Până la urmă normalitatea este ca efectivele de jandarmerie, poliţie să meargă la zona respectivă şi să informeze cetăţenii asupra pericolului, să îndepărteze ursul din zona periculoasă şi cei care se ocupă de gestionarea fondului de vânătoare sau cei care au responsabilitate şi cunoştinţe legate de animale sălbatice să se ocupe mai departe”, a mai afirmat şeful IJJ Braşov.