Alarmă falsă la guvern despre proiectele județului Brașov

Alarmă falsă la guvern despre proiectele județului Brașov

0 236

Alarma de avertizare a cetățenilor Brașovului cu privire la marea discutare a proiectelor fundamentale, respectiv Aeroportul, Spitalul Regional, Trenul Metropolitan, a căzut în desuetudine. Asta pentru că președintele CJ, Adrian Veștea, cel care a anunțat-o, s-a întors de la București după întâlnirea cu primul ministru doar cu reușita discutării cadrului legislativ modificat care se va aplica cotelor defalcate din încasările pe județe și principiul în baza căruia se vor întoarce acești bani de la guvern.
Generalul Ciucă, avându-l pe flancul drept pe Caciu de la Finanțe și pe Cseke de la Dezvoltare, nu a detaliat pe marginea niciunui proiect punctual prezentat de județele reprezentate de președinții enumerați de Veștea. Totul s-a raportat la indicatorii financiari care vor sta la baza repartiției bugetului pe județe.
Despre Aeroport, Spital și Tren, probabil în discuțiile bilaterale cu miniștrii de resort. Președintele CJ a postat la întoarcere conținutul discuțiilor pe care îl redăm integral:
Am participat la discuţii aplicate pe tema elaborării necesităţilor bugetare din anul 2022, în dubla mea calitate, cea de președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) şi de președinte al Consiliului Judeţean Brașov.
I-am avut alături pe colegii mei, Emil-Radu Moldovan, prim-vicepreședinte UNCJR şi președinte al CJ Bistrița-Nasăud, Marius Oprescu, secretar general UNCJR şi președinte al CJ Olt, și Iulian Dumitrescu, președinte al CJ Prahova.
Le-am prezentat oficialilor guvernamentali propunerile pentru Proiectul de buget pe anul 2022(adică Aeroport, Spital,Tren n.n.), fiind agreate următoarele:
*sumele de echilibrare pentru bugetele județelor vor crește în 2022 și se fundamentează ca valoare minimă de 350 de lei pe cap de locuitor, față de 250 de lei pe cap de locuitor cât este în prezent;
* sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, alocate pentru finanțarea cheltuielilor pentru drumuri județene vor crește în anul 2022 la 1 miliard lei, față de 420 milioane lei cât este în anul 2021. Suma de 600 de milioane de lei va fi asigurată prin proiectul de buget pe anul 2022, cu angajamentul că diferența de 400 de milioane lei va fi alocată la prima rectificare;
* sumele defalcate din taxa pe valoare adaugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor (asistență socială și protecția copilului) se vor asigura astfel: 90% din bugetul de stat și 10% din bugetul propriu al județului, din valoarea standardelor de cost calculate, conform H.G. 426/2020;
* până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 se vor elabora și aproba normele pentru aprobarea procedurii privind încasarea redevenței obținute prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului, astfel urmând să crească veniturile bugetelor locale din cotele încasate reprezentând redevențe din concesionare;
* până în luna mai a anului 2022 se va elabora și aproba, prin modificare a H.G. 426/2020, actualizarea standardelor de cost pentru finanțarea activităţii de asistenţă socială și protecția copilului, corelat cu standardele de calitate și evoluția prețurilor, în funcție de care se calculează sumele alocate pentru finanțarea activității de asistență socială
De asemenea, am convenit ca în cursul anului 2022 să fie elaborat şi aprobat Codul finanțelor publice locale, prin care să se stabilească repartizarea cotelor din impozitul pe venit pe unități administrativ-teritoriale, criteriile de echilibrare pentru bugetele locale, precum şi analiza privind cuantumul impozitelor și taxelor locale, astfel încât să se asigure o predictibilitate în fundamentarea bugetelor. În acest fel dorim să se renunţe la practica modificării anuale, prin legile bugetului de stat, a cotelor din impozitul pe venit și a criteriilor de echilibrare.

(Și în final mulțumirile de rigoare n.n.): Mulţumesc Guvernului României, prim-ministrului Nicolae Ciucă şi miniştrilor cu care am discutat astăzi pentru că au înțeles nevoile autorităților publice locale şi au demonstrat că doresc să devină parteneri reali în dezvoltarea comunităților locale.,, Deci, Aeroport (ajutor guvernamental), Spital Regional, Tren Metropolitan, deocamdată…nu.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.