Alba: Tezaur antic recuperat

Alba: Tezaur antic recuperat

0 252

Un tezaur antic provenit din situl UNESCO de la Capalna, sustras in 2002-2003 de braconieri arheologi si scos la licitatie pe Internet de acestia, a fost recuperat de autoritatile romane din Germania, unde ajunsese dupa ce, in vara lui 2008, a fost valorificat in Serbia.
Cele trei piese de aur, un colier cu pandantiv in greutate de 78 de grame si doi cercei, de 14, respectiv, 13 grame, probabil elenistice, au fost aduse la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, unde au fost prezentate, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa.
Sustrase de braconieri in urma cu peste cinci ani, piesele au fost scoase initial la vanzare pe Internet, pe site-uri specializate, suma minima ceruta fiind de 35.000 de euro. Tezaurul a fost dat in urmarire internationala, anchetatorii romani recuperand in final artefactele din Germania.
In situl arheologic de la Capalna, o fortificatie dacica din Secolele I i.Hr.-Secolul I d.Hr., au fost descoperite pana in prezent doar fibule de argint si bronz si obiecte de ceramica si de fier. Potrivit arheologului Valer Moga, cele trei artefacte de aur recuperate reprezinta piese exceptionale pentru aceasta fortificatie dacica.
In cadrul aceleiasi conferinte de presa, dr. Lucia Marinescu, de la Muzeul National de Istorie al Romaniei, a declarat ca cele trei bijuterii, intre care se observa o diferenta cronologica, colierul fiind mai vechi, sunt cel mai probabil de provenienta greaca. Dr. Lucia Marinescu crede ca bijuteriile au fost executate intr-o cetate greceasca de pe tarmul Marii Negre, asemenea piese nemaifiind descoperite in Transilvania pana in prezent.
Artefactele au fost sustrase in perioada 2002 – 2003 din situl arheologic al cetatii dacice de la Capalna, clasat monument istoric pe lista UNESCO, de mai multi braconieri din judetul Hunedoara.
Fata de acestia se efectueaza in prezent acte de urmarire penala intr-un dosar penal, inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.
Urmarirea penala este efectuata de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si ofiteri ai politiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Serviciului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National, Inspectoratelor de Politie ale judetelor Alba si Hunedoara.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.