ALBINA – este pe cale de disparitie
Inca din timpurile stravechi, albinele au avut un rol important in evolutia vietii pe pamant. Ca si agenti polenizatori au contribuit la dezvoltarea florei, la raspandirea plantelor ce acopereau ecosistemele zonale si continentale.
Marea raspandire pe care o cunosc in prezent rasele de albine denota o capacitate de adaptare a acestor insecte la cele mai variate conditii de relief, clima si vegetatie.
In comparatie cu alte specii, albina, datorita particularitatilor ei biologice, prezinta un foarte puternic caracter conservator, in sensul ca interventia omului in viata si activitatea ei nu se poate face decat in acord cu instinctele speciei, puternic consolidate genetic. Albinele dintr-o familie formeaza o unitate sociala bine definita si organizata instinctual dupa reguli riguroase, de aceea, albina singura, in afara familiei, nu poate trai, fiind absolut dependenta de viata in interiorul coloniei.
Din cauza pesticidelor, a virusurilor prezente peste tot, a agriculturii intensive, mortalitatea din randul albinelor a inceput sa fie din ce in ce mai accentuata.
In ultimii zece ani, coloniile de albine au inregistrat pierderi considerabile, astfel ca, in anumite regiuni ale lumii, rata mortalitatii acestora a ajuns la 40%, chiar 80% in cazuri extreme, in conditiile in care mortalitatea nu trebuie sa depaseasca 5%, informeaza Intact News.
In Statele Unite, cercetatorii vorbesc despre “Sindromul Prabusirii Coloniilor” (Colony Collapse Disorder, CCD), un fenomen ce nu a putut fi explicat inca si care se caracterizeaza prin disparitia brusca a albinelor din stup si absenta cadavrelor acestora in apropiere. In iarna 2008-2009, pierderile cauzate de CCD au ajuns la aproape 30%.
O alta cauza a disparitiei albinelor o reprezinta dezvoltarea agriculturii intensive, care a dus la uniformizarea culturilor si la regresul spatiilor naturale. Un alt factor agravant risca sa devina schimbarea climatica, ce va face ca perioada de inflorire a plantelor sa se modifice.