Alcoolul, placere si viciu in Brasovul de odinioara

Alcoolul, placere si viciu in Brasovul de odinioara

0 334
„Daca bautura te-ncurca in munca, lasa munca!” este unul din motto-urile expuse la expozitia Alcoolul, placere si viciu in Brasovul de odinioara. Muzeul de Istorie continua seria de expozitii dedicate viciilor cu un eveniment al carui protagonist este alcoolul, care a facut intotdeauna o pereche buna cu sexul. Motiv pentru care o parte a expozitiei este dedicata bordelurilor de care era plin Brasovul la finele secolului al 19-lea.
Orice eveniment important este stropit cu alcool, astfel ca acesta si-a facut un loc special in istorie. Alcoolul, ca placere sau viciu, nu putea lipsi nici din istoria Brasovului, astfel ca Muzeul de Istorie a vernisat o expozitie dedicata alcoolului. Pot fi vazute aici o scurta istorie a hanurilor si restaurantelor, pahare, sticle, alambicuri si multe alte obiecte utilizate pentru producerea sau consumul de alcool. Si, cum dupa cateva pahare vine si cheful de amor, un colt al muzeului este dedicat bordelurilor, existente in numar destul de mare in Brasov, in special in ultima jumatate a secolului al XIX-lea si la inceputul perioadei interbelice.
Expozitia surprinde si aparitia primelor cafenele din oras, unde brasovenii isi petreceau timpul liber ori isi dadeau intalniri amoroase. Nu lipsesc nici carciumile in care vinul si bere curgeau din belsug iar lautarii ziceau cu foc, astfel ca, de cele mai multe ori, consumul de alcool devenea din placere un viciu si nu putini erau cei care plecau acasa pe 7 carari. Perioada comunista a distrus farmecul hanurilor si carciumilor interbelice, incat un personaj care le frecventa inainte de al doilea razboi mondial s-a declarat extrem de dezamagit cand a facut o vizita restaurantului Cerbul la inceputul anilor 80. 
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.