Alcoolul prosteste
In chimie, alcool este orice compus organic in care o grupa functionala hidroxil (-OH) este legata de un atom de carbon, care, la randul lui, este legat de alti atomi de hidrogen si/sau carbon. Formula generala pentru un alcool simplu, aciclic, este CnH2n+1OH.
In limbajul curent, termenul de alcool se refera aproape intotdeauna la etanol, cunoscut si ca alcool de cereale, si deseori la orice bautura care contine etanol (vezi bautura alcoolica). Acest sens sta la baza termenului de alcoolism (dependenta de alcool).
Intrebarea este cat de nociv pentru organism este acest alcoolism si in ce masura ne poate fi afectata sanatatea de consumul excesiv de alcool.
Un studiu realizat de cercetatorii americani si citat de cotidianul Daily Mail a indicat ca persoanele care consuma frecvent alcool, in cantitati mari, prezinta un nivel extrem de scazut de Omega 3, iar buna functionare a creierului depinde de existenta acestor acizi grasi
Omega 3 sunt un grup de acizi grasi cu un rol foarte important in buna functionare a creierului, si in sanatatea sistemului cardiovascular.
Lipsa acestor acizi in cazul persoanelor care consuma alcool in „cantitati industriale”, duce la deficiente de concentrare si scaderea randamentului in activitatile desfasurate.
Absenta acizilor grasi din organism mai are o serie de alte efecte secundare cum ar fi: incetinirea dezvoltarii creierului uman, infertilitate si dereglari psihologice si biochimice.
Este adevarat ca, pe langa cantitatea de alcool, trebuie avute in vedere si tipul si calitatea acestuia, astfel incat organismul se reface in mod diferit in functie de bautura consumata.
Cercetatorii americani au demonstrat ca a bea whiskey produce o mahmureala mai grava decat consmul de vodka, iar mahmureala de dupa vinul rosu este mai grava decat cea dupa consumul de vin alb.
Trebuie tinut cont de faptul ca alcoolul nu este absorbit de stomac (doar 20%), iar ficatul nu poate suporta ma mult de o bere pe ora. Alcoolul care nu se degradeaza ramane in sange, iar intoxicatia care se produce este numita betie. Simptomele, care incep printr-o euforie, se inrautatesc pe masura ce concentratia de alcool din sange este mai mare.
Fie ca avem un metabolism lent sau rapid, atat etanolul, cat si acetaldehida continute de paharul cu alcool sunt responsabilii simptomelor care contribuie la starea generala proasta ulterioara.