ALEGERI GENERALE 2016 – Nu se mai minte poporul cu sondajul și...

ALEGERI GENERALE 2016 – Nu se mai minte poporul cu sondajul și televizorul!
Sondaj priivind relația cetațean-presa in anul alegerilor

0 452
Pentru a creiona tendințele relației cetățean-mass-media, Uniunea Ziariștilor Profesioniști a adresat o serie de întrebări online în spațiul public, prin intermediul unui sondaj de pe pagina de internet a instituției, legate de felul în care este percepută presa contemporană, de utilitatea și relevanța ei într-o lume globalizată, marcată de omniprezența internetului.
Întrebările noastre au stârnit un viu interes, iar răspunsurile se constituie într-o adevărată radiografie a poziționării jurnalismului în societatea actuală.

La întrebarea „În ce măsură vă bazaţi pe ştirile din mass-media pentru a vă clarifica aspectele vieţii de zi cu zi?”, răspunsurile au fost preponderent 75%, ceea ce este deopotrivă o veste bună și una mai puțin bună: pe de o parte, este îmbucurător faptul că presa continuă să fie o sursă principală de informare, dar pe de altă parte mai este de lucru pentru a determina publicul să apeleze la informația furnizată de profesioniști care știu cum să calibreze știrile, să le documenteze și să le prezinte nepartizan, echilibrat.

Întrebarea „Vă afectează, în calitate de cetăţeni implicaţi în societate, dispariţia majorităţii publicaţiilor print? a prilejuit surpriza de a constata că în cea mai mare parte, răspunsul a fost afirmativ. Cu tot asaltul internetului, există o largă majoritate de cetățeni care consideră că ancheta jurnalistică profesionistă tipică publicațiilor print este necesară și le lipsește, așa cum sunt tot mai greu de găsit jurnaliștii de calibru, care într-o vreme se formau în aceste redacții.democratie

Ce aţi dori să aducă presa mai des în faţa dvs.?” a fost o altă întrebare de sinteză. Răspunsurile furnizate, în majoritate „reportaje”, denotă faptul că, pe de o parte, jurnalismul de opinie și analiză este în declin, iar pe de altă parte faptul că știrea este preluată de pe internet, așadar informarea instant nu mai este apanajul strict și exclusiv al presei. Aceste răspunsuri sunt foarte utile breslei jurnaliștilor, care sunt chemați să ofere cetățenilor reportaje rupte din viața de fiecare zi.

La întrebarea „Consideraţi folositor fenomenul jurnalismului cetăţenesc?” răspunsurile au fost afirmative, în prelungirea constatărilor anterioare, cunoscut fiind faptul că jurnalismul cetățeanului este direcționat spre sursele online, așadar știrea este difuzată pe loc și cu o arie enormă de răspândire.

Evaluând răspunsurile la întrebarea Credeţi că presa este un partener pentru menţinerea unei democraţii reale şi viabile în România?”, este îngrijorător faptul că mass-media au pierdut mult din credibilitate în ultimii ani, concluzie care ar trebui să genereze o schimbare de optică, de mentalitate și de fel de a lucra, astfel încât jurnalismul românesc să-și recâștige cota de notorietate și de încredere pe care a avut-o.(uzp)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.