Alegeri R. Moldova: Iurie Renita – participarea la vot, conditie pentru...

Alegeri R. Moldova:
Iurie Renita – participarea la vot, conditie pentru continuarea democratiei!

0 255

Opt sectii de vot in Romania, posibilitatea de a vota chiar si cu un pasaport a carui valabilitate a expirat si legatura cu asociatiile studentesti care au solicitat informatii privind procesul de vot – ambasada R. Moldova la Bucuresti a incercat sa creeze conditiile pentru exprimarea votului cat mai multor moldoveni, a spus ambasadorul Iurie Renita intr-un interviu pentru HotNews.ro.
„Ii indemnam sa participe la alegeri, demonstrand ca adoptarea valorilor europene si integrarea europeana sunt ireversibile. Prin participarea lor masiva vor zice un da hotarat proceselor democratice incepute in R. Moldova”, a spus ambasadorul moldovean in Romania, Iurie Renita.
Mobilizarea la vot care se doreste este justificata si de numarul redus de cetateni moldoveni care au votat la referendum in Romania, 2383. Este adevarat, studentii erau in vacanta in 5 septembrie, iar interesul pentru referendum este mai scazut decat cel pentru alegeri parlamentare.
La referendumul din septembrie, in stainatate au votat 19.000 de cetateni moldoveni, insa analistul politic Igot Botan nu mizeaza pe mai mult de 20.000 de votanti din diaspora nici la parlamentare.

Sectie de vot si la Brasov
Pentru a evita situatia de Referendum, cand deplasarea spre sectiile de vot, insuficinte ca numar si ca amplasare in teritoriu. A fost o problema acestea au fost multiplicate. Ambasada R. Moldova a organizat in Romania 8 sectii de votare, in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj, Constanta, Brasov si Galati, dar ambasadorul Renita nu poate face o estimare exacta a numarului de alegatori pe care ii asteapta la urne.
„Din pacate nu dispunem de o cifra exacta a tuturor cetatenilor moldoveni din Romania, este vorba despre 20.000 inregistrati la serviciul de migratie in Romania, dar ei sunt doar detinatori ai cetateniei R. Moldova. Avem un numar important de cetateni cu dubla sau tripla cetatenie, dar nu avem o cifra exacta a lor. Suntem insa in proces de a-i identifica. Este nevoie de timp”, a spus seful misiunii diplomatice la Bucuresti, adaugand ca si-ar dori o participare „cat mai consistenta”.
Tocmai de aceea se deschid noi sectii de vot, fata de referendumul din septembrie, la Brasov si Constanta. In aceste zile se vor primi si buletinele de vot si ele vor fi in jur de 2500-3000 pentru fiecare sectie de votare.

Se voteaza cu toate documentele de identificare
Pentru a facilita si mai mult acest proces de vot, autoritatile moldovene au creat posibilitatea de a se putea vota chiar si cu pasapoarte a caror valabilitate a expirat.
„Ca urmare a solicitarilor ambasadei din Romania si din alte tari, Comisia Electorala Centrala (CEC) a aprobat o hotarare prin care este permisa votarea in baza pasapoartelor cu valabilitatea expirata. Toti cetatenii R. Moldova aflati in Romania pot vota cu pasaportul albastru, chiar daca este expirat. Nu exista nicio restrictie in asemenea caz. Iar cel de-al doilea document ar fi livretul de marinar”, a precizat ambasadorul Iurie Renita.
Observatorii de la Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si drepturile Omului si-au exprimat marti ingrijorarea privind calitatea listelor electorale si votul in strainatate. Ei spuneau ca distribuirea sectiilor de vot din strainatate nu reflecta in mod corect distribuirea cetatenilor moldoveni, iar listele suplimentare ridica suspiciunea de fraudare a alegerilor.

Ambasadorul a tinut sa remarce foarte buna colaborare cu autoritatile romane, atat la nivel central, cat si local, care au aprobat organizarea sectiilor de vot. „A existat si exista o intensa colaborare. (…) Autoritatile romane au creat toate conditiile pentru aceasta colaborare si au raspuns cu multa bunavointa solicitarilor noastre”, a spus diplomatul moldovean.
Intrebat cum pot fi infirmate aceste temeri ale observatorilor, diplomatul moldovean a spus: „Ar trebui sa eliminam asemenea suspiciuni, poate ele au existat anterior. Fiecare cetatean, fie el la Chisinau, Bucuresti, Roma sau oriunde, are dreptul de a vota. Iar noi, ca ambasada, avem obligatia de a-i crea conditiile adecvate”.
In pasaportul pentru strainatate este aplicata stampila votat. Prin aplicarea acestei stampile incepand cu pagina 6 este exclusa posibilitatea unor votari repetate. Eliminam si excludem posiblitatea de a frauda alegerile si de a avea alegeri incorecte”, a asigurat ambasadorul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.