Alegeri Republica Moldova – rezultate finale
Cu o intarziere de doua decenii, dupa doua tururi de scrutin, comunistii moldoveni sunt scosi de cetateni, in mod democratic, de la putere.
Comisia electorala centrala de la Chisinau a facut publice rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie:
• Partidul Comunistilor – 44,7% din voturi,
• Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 16,6%,
• Partidul Liberal – 14,7%,
• Partidul Democrat – 12,5%,
• Alianta Moldova Noastra – 7,3%.
Trei partide, respectiv Partidul Social Democrat (1,9%), Partidul Popular Crestin Democrat (1,9%) si Partidul Verde (0,4%), nu au reusit sa treaca pragul electoral de 5%.
Repartizarea mandatelor
Potrivit informatiilor de la Comisia electorala repartizarea mandatelor arata astefel: comunistii au obtinut 48 de deputati, PLDM ii vor fi repartizate 18 mandate de deputat, pentru Partidul Liberal – 15 mandate, iar pentru AMN – 7 mandate. Partidul Democrat va fi reprezentat in Parlamentul moldovean de 17 deputati.
Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugen Stirbu, a declarat ca rezultatele alegerilor si repartizarea mandatelor urmeaza sa fie validate de Curtea Constitutionala. „Pana cand Curtea Constitutionala nu va valida rezultatele, nu putem spune cu certitudine care este repartizarea mandatelor pe partide”, a declarat Eugen Stirbu, presedintele CEC.
Opozitia poate face guvernul
In randurile democratilor se fac diverse scenarii cu privire la crearea majoritatii minime de 61 de mandate pentru desemnarea noului presedinte al Republicii Moldova. In timp ce presedintele PDM, Marian Lupu, a exclus din start o alianta bilaterala cu comunistii, reprezentantii PCRM au declarat ca sunt deschisi dialogului cu toate partidele din opozitie. PLDM, PL si AMN exclud insa orice parteneriat cu partidul condus de actualul presedinte al Moldovei, Vladimir Voronin. In cazul in care parlamentul moldovean nu alege presedintele tarii pe parcursul a doua sedinte dedicate acestui eveniment, cetatenii Republicii Moldova se vor confrunta cu un nou scrutin anticipat, insa cel mai devreme in anul 2010.
Potrivit Constitutiei, intr-un an calendaristic nu pot fi organizate mai mult de doua tururi de alegeri legislative.
Revista presei moldovene
„Good bye, Voronin!”, „Sfarsit de epoca la Chisinau”, „PCRM – marele invins”, „Revolutia se amana. Comunistii au pierdut Moldova!” si „Perioada de glorie a lui Voronin este pe sfarsite”, sunt titlurile care ocupa vineri prima pagina a presei de peste Prut.
• Sub titlul „Good bye, Voronin!”, Jurnal de Chisinau anunta ca „PLDM, PL, PDM si AMN ar putea forma o coalitie de guvernare. Indata dupa anuntarea rezultatelor preliminare ale alegerilor de miercuri, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra au anuntat ca ar putea forma o coalitie de guvernare. Desi cele patru formatiuni sustin ca se afla inca in discutii, un lucru este cert – niciuna dintre ele nu va face coalitie cu Partidul Comunistilor”.
• Tot Jurnal de Chisinau il citeza pe Igor Munteanu, director executiv al IDIS Viitorul, care afirma ca „PCRM este in regres si in reflux. PCRM sufera nu doar o infrangere morala, ci si organizationala. S-ar putea sa avem o dezintegrare a acestui partid si s-ar putea sa avem si deputati independenti care sa se rupa din grupul parlamentar al PCRM.” Referindu-se la Vladimir Voronin, Igor Munteanu afirma ca: „Eu cred ca dansul traieste o drama personala. Si aceasta drama personala ar putea fi inteleasa in termenii dramei lui Ceausescu. Ceausescu, care dintr-odata, intr-o anumita zi, a aflat ca poporul nu-l iubeste. El, Voronin, a aflat in aprilie ca exista foarte multa lume in aceasta tara care uraste comunismul… lucru despre care nu stia”.
• Jurnal de Chisinau mai noteaza ca PCRM este „Marele invins” in alegeri, obtinand un scor electoral cu 5,7 % mai mic decat opozitia. „Comunistii au pierdut, opozitia inca nu a castigat”, titreaza Basarabia la Zi, care comenteaza: „Comunistii au pierdut alegerile. Chiar daca opozitia (inca) nu le-a castigat. Le-au pierdut chiar daca numarul de mandate pe care le vor detine in viitorul Parlament fac inca un scrutin anticipat aproape inevitabil.”
• „Comunistii au pierdut pentru ca i-au tratat pe moldoveni de fraieri, mintindu-i cu nerusinare si imaginandu-si ca vantul acestei „prostii moldovenesti” le va sufla mereu in panze. S-au crezut inegalabili in arta de a manipula, fara sa tina seama ca oamenii nu pot fi prostiti la nesfarsit si ca minciuna se va intoarce impotriva lor insisi, lovindu-i cu bata (votul) cetateanului sictirit. (…) Ce scarba o fi acum pe capul lui Voronin c-a fost lipsit de ocazia de a mai fi felicitat inca o data, dis-de-dimineata, de Putin si Medvedev pentru victoria in alegeri?!”, noteaza Basarabia la Zi.
• Unimedia preia un articol din cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, care titreaza: „Revolutia se amana. Comunistii au pierdut Moldova!” si “Perioada de glorie a lui Voronin este pe sfarsite”: „Perioada de glorie a lui Voronin este pe sfarsite si este considerat in Republica Moldova ca un politician ce urmeaza sa paraseasca prim-planul scenei politice”, remarca Nezavisimaia Gazeta, comentand ca „Partidul Comunistilor, care pana in acest moment era sustinut de catre Kremlin, inceteaza sa mai fie partidul de guvernamant. Moscova urmeaza rapid sa se reorienteze, ca sa reuseasca sa fie in pas cu evenimentele de la Chisinau si sa decida pe ce forte politice va miza mai departe, in conditiile in care comunistii nu vor acumula la urmatoarele alegeri mai mult de 20 de mandate de deputat.”
• „Voronin, pleaca!”, e titlul care deschide prima pagina a cotidianului „Timpul”, care noteaza ca „Lupu a intrat in stana comunistilor. In viitorul Parlament, majoritatea va fi detinuta de partidele democratice.” Jurnalistii de la Timpul mai adauga ca „PLDM, PL, AMN si PDM pot debarca de la guvernare comunistii, arata datele preliminare ale alegerilor anticipate, facute publice ieri de CEC.”
Sursa: AGERPRES si HotNews.ro