Alegerile din Romania, comentate in presa internationala
Financial Times: Dupa rezultatul prezidentialelor, Romania se adanceste in incertitudinea politica
Romania a fost aruncata si mai adanc in incertitudine politica, dupa ce actualul presedinte in exercitiu Traian Basescu a fost declarat castigator in urma alegerilor prezidentiale de duminica, in timp ce adversarii sai nu accepta rezultatul alegerilor si aduc acuzatii de frauda, scrie publicatia Financial Times in editia electronica de marti.
Rezultatul surprinzator a contrazis toate sondajele de iesire de la urne si a provocat agitatie pe piata financiara de la Bucuresti, bursa a cazut cu trei procente iar moneda nationala s-a depreciat in fata euro.
Rezultatul alegerilor lasa Romania, deja in recesiune, cu un castigator disputat pentru functia de presedinte si cu un Guvern interimar, chiar in momentul in care Bucurestiul se confrunta cu presiuni din partea UE si a Fondului Monetar International privind reforme bugetare.
„In Romania este instabilitate si lipsa de predictabilitate. In aceste conditii, nu imi imaginez cine ar vrea sa fie ministrul Finantelor”, a declarat analistul politic Dorel Sandor, pentru Financial Times.
Agentia France Presse: Traian Basescu a castigat la limita; Romanii au mici sperante sa se dezghete ajutorul de la FMI
Candidatul de centru-dreapta din Romania, Traian Basescu, a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale de duminica. Partidul rivalului sau a contestat insa imediat rezultatele, acuzand multiple fraude, noteaza AFP, intr-un articol dedicat alegerilor prezidentiale din Romania. „In ciuda observatorilor care l-au dat pe candidatul social-democrat Mircea Geoana ca favorit si a exit-pollurilor care il aratau in fata, rezultatele oficiale au anuntat ca Traian Basescu conduce cursa”, scriu jurnalistii francezi.
„Partidul Social Democrat a anuntat ca rezultatele sunt o provocare”, continua agentia de presa din Hexagon, citandu-l pe liderul social-democrat Liviu Dragnea, care a declarat ca partidul din care face parte este „obligat sa conteste rezultatele alegerilor”. „Toti ochii au fost atintiti pe voturile romanilor din strainatate”, precizeaza AFP, amintind ca in primul tur Traian Basescu a castigat 56% din optiunile diasporei. Duminica noaptea, majoritatea exit-pollurilor il dadeau pe Geoana invingator „in alegerile considerate cele mai importante de la caderea comunismului, de acum 20 de ani”.
Imediat dupa inchiderea urnelor, candidatul social-democrat si-a revendicat victoria, anuntand intr-un discurs ca „Victoria noastra este victoria tuturor romanilor care vor o viata mai buna”. Traian Basescu a insistat insa ca el este castigatorul, spunandu-le sustinatorilor sai: „Am castigat. Va asigur ca exit-pollurile corecte arata ca l-am batut pe Mircea Geoana”.
„In 2004, Traian Basescu a castigat alegerile in conditii asemanatoare, dupa ce exit-pollurile l-au anuntat ca fiind in urma contracandidatului Adrian Nastase”, subliniaza agentia France Presse. „In timpul noptii, mici grupuri ale ambilor candidati au iesit pe strada pentru a sarbatori; sustinatorii lui Geoana imbracati in rosu, ai lui Basescu in portocaliu. Luni dimineata, ambii si-au revendicat victoria, dar PSD a aflat din rezultatele oficiale un procent mai mic decat cel aratat de exit-polluri. Imediat, liderul social-democrat Viorel Hrebenciuc a acuzat nereguli si frauda”, scriu jurnalistii francezi.
„Romanii s-au dus la urne sperand sa puna capat impasului politic care a inghetat acordarea ajutorului international, intr-o tara ravasita de recesiune. Noul presedinte nu va avea timp de pierdut in numirea unui premier, pentru a debloca ajutorul de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala”, conchide AFP.
Reuters: Geoana nu si-a recunoscut infrangerea, dar Johannis a anuntat ca accepta rezultatul
Sub titlul „Presedintele roman Traian Basescu reales la limita”, Reuters anunta ca victoria candidatului de centru-dreapta s-a conturat cu greutate in fata oponentului sau social-democrat. „Aliatii lui Mircea Geoana si-au recunoscut infrangerea, iar analistii nu stiu acum care va fi urmatorul guvern”, noteaza agentia bitanica de presa. „Presedintele roman Traian Basescu, un militant vocal al luptei impotriva coruptiei, a castigat la limita alegerile, invingandu-l pe contracandidatul sau de stanga”.
„Geoana, care si-a revendicat victoria la cateva minute dupa ce votul s-a incheiat, nu si-a recunoscut imediat infrangerea. Dar candidatul desemnat de el in functia de premier, Klaus Johannis, a anuntat ca accepta rezultatul, spunand intr-o conferinta ca drumul sau s-a terminat”, subliniaza Reuters. „Votul a fost unul dintre cele mai importante din istoria statului din Balcani, de la executarea dictatorului stalinist Nicolae Ceausescu acum 20 de ani”, noteaza agentia de presa, precizand ca Romania se afla in situatia de a instala un guvern care sa reinceapa negocierile cu FMI.
„Rezultatul pe muchie de cutit a micsorat putin rata de schimb leu-euro, iar analistii sustin ca situatia ar putea extinde impasul politic care a inghetat deja acordarea ajutorului de la FMI, luna trecuta”, puncteaza Reuters. „Analistii spun ca Basescu s-ar putea lupta sa formeze un guvern cu alte partide mari, cu care s-a confruntat in mod repetat in timpul mandatului de 5 ani cu privire la masurile anti-coruptie”.
Bloomberg: Romania are mici sperante sa dezghete ajutorul de la FMI
Despre alegerile din Romania scrie si publicatia economica Bloomberg. Intr-un articol intitulat „Rezultatele alegerilor prezidentiale contestate de rivalul castigatorului”, publicatia noteaza ca presedintele Traian Basescu a fost reales in functie cu mai putin de un procent. „Rezultatul strans ar putea impiedica incercarea lui Basescu de a impune in Parlament un al treilea candidat la functia de premier, dupa ce cabinetul Emil Boc a cazut in octombrie, si l-ar putea forta sa ceara alegeri anticipate. Pana atunci, a doua tara cea mai saraca din Uniunea Europeana are mici sperante sa dezghete ajutorul de la FMI, prin taierea cheltuielilor si scoaterea economiei din recesiune”, avertizeaza Bloomberg. „Rasturnarea neasteptata a rezultatelor a impins leul in jos cu 0,3 procente”, noteaza publicatia.
Stratfor: Aparitia unor revolte de o amploare mai mare este foarte posibila
Recesiunea, alaturi de un grad mare de incertitudine economica, are toate sansele sa ofere multora motive de a iesi in strada. Pe langa aceasta, evenimentele care marcheaza implinirea a 20 de ani de la revolutia anticomunista vor incepe la 16 decembrie si vor oferi formatiunilor anti-Basescu ocazia de a se coaliza, la fel cum cea de-a 50 aniversare a revoltei anti-sovietice ungare din 1956 a generat demonstratii antiguvernamentale la Budapesta, in octombrie 2006.
Acest lucru va fi salutat la Moscova, pentru ca Traian Basescu este considerat un inconvenient major pentru Rusia. Sustinerea sa pentru revolutia anticomunista din Republica Moldova si sprijinul sau ferm acordat Statelor Unite l-au transformat in principalul inamic al Kremlinului in Balcani. Dupa toate probabilitatile, Basescu va folosi acest fapt pentru a se prezenta drept singurul urmas politic legitim al luptei anticomuniste din Romania. Conflictul dintre Basescu si Geoana, plasat in contextul viitoarei aniversari a revolutiei anticomuniste, ar putea genera o luna decembrie foarte incendiara in Romania.