Alegerile prezidentiale vazute de presa straina
Alegerile prezidentiale din Romania nu au trecut neobservate de presa straina care a reflectat atat temele de campanie a principalilor competitori cat si personalitatea acestora. Nu au trecut neobservate nici „performantele” actuale tarii coruptia, scadere economica fara precedent sau lipsa reformelor…
Financial Times: Campania electorala din Romania nu s-a concentrat pe tematici economice
Campania electorala din Romania nu s-a concentrat pe tematici economice, in ciuda gravitatii situatiei economice din Romania, comenteaza vineri Financial Times. Publicatia mai noteaza ca indiferent de promisiunile candidatilor, viitorul presedinte al tarii va avea o influenta redusa asupra politicilor financiare.
Traian Basescu, un fost capitan de vas si un comunicator talentat, a promis sa continue lupta impotriva coruptiei, o campanie in care s-au inregistrat progrese limitate in ultimii cinci ani.
Actualul sef al statului pledeaza, de asemenea, pentru introducerea unor masuri populare, care includ eliminarea uneia dintre cele doua camere ale Parlamentului si reducerea numarului de parlamentari.
„Geoana, fost ministru de externe si ambasador la Washington, promite o alternativa mai tehnocrata la stilul zgomotos si transant de a face politica al lui Basescu. Astfel, Geoana are planuri pentru iesirea din criza, care se refera inclusiv la cheltuieli pentru infrastructura, care ar putea, potrivit acestuia, sa ridice rata de crestere a Romaniei”.
Despre Crin Antonescu, Financial Times scrie ca acesta promite scaderea taxelor.
Publicatia il citeaza si pe Tonny Lybek, presedintele FMI Romania, care a xplicat ca, de regula, atunci cand exista un guvern interimar, rapoartele sunt amanate. „Vor fi necesare masuri suplimentare la bugetul pe 2010 pentru a se putea atinge tinta de un deficit bugetar de 5,9%. Va fi astfel dificil sa facem plata pana la sfarsitul acestui an”, a spus Lybek.
Presa rusa: Romania alege intre un fost capitan de nava si un prostanac
Fixate pentru duminica, 22 noiembrie, alegerile prezidentiale din Romania se vor derula pe fondul instabilitatii politice si a bataliei acute pentru putere, scrie publicatia rusa Vremia Novosti, intr-o corespondenta de la Bucuresti semnata de Viacelav Samoskin. Alegerile sunt separate pentru prima data de cele parlamentare, in istoria post-comunista a Romaniei, iar in cursa pentru cea mai inalta functie in stat au intrat 12 candidati. Numai trei dintre acestia au insa sanse reale: actualul sef al statului, Traian Basescu (57 de ani), presedintele Senatului si liderul social-democratilor, Mircea Geoana (51 de ani) si candidatul Partidului Liberal, Crin Antonescu (50 de ani), noteaza ziaristii rusi.
Cu mai bine de o luna in urma, Guvernul de la Bucuresti a fost demis de Parlament, iar noul Cabinet nu a obtinut votul Legislativului, aminteste Vremia Novosti.
Dupa greva functionarilor de stat, inclusiv a judecatorilor si politistilor, in aceasta saptamana si-au abandonat locurile de munca angajatii metroului. Acest lucru a ingreunat puternic traficul intr-un oras cu doua milioane de locuitori. Grevei i-a pus capat tribunalul, care a declarat-o ilegala, mai scrie Vremia Novestei in prezentarea situatiei din Romania. Partidul Democrat Liberal, de guvernamant, a intrevazut in aceasta miscare de protest mana Partidului Social Democrat si a candidatului acestuia la presedintie, Mircea Geoana
Vremia Novosti: Basescu poate fi invins in turul al doilea
Vremia Novosti scrie ca expertii dau ca sigur un al doilea tur de scrutin, iar finala cea mai probabila este Geoana – Basescu. Publicatia ruseasca il citeaza pe editorialistul roman Viorel Patrichi, care spune ca cea mai mare sansa in primul tur o are Traian Basescu, cel care, gratie discursurilor orientate impotriva oficialilor corupti, pe care uneori ii si numeste, este perceput de mase drept „un luptator pentru lege si dreptate”. Sondajele arata, insa, ca oricare dintre contracandidatii lui Traian Basescu poate obtine mai multe voturi decat acesta in cel de-al doilea tur de scrutin, mai scrie publicatia rusa.
In ceea ce il priveste pe Mircea Geoana, principalul contracandidat al actualului sef de la Cotroceni, Vremia Novosti scrie despre acesta, citandu-l pe Viorel Patrichi: „Geoana lasa de inteles ca are susþinere din partea SUA si a Rusiei, insa indiferent cine ar deveni presedinte, politica externa a Romaniei nu va cunoaste schimbari substantiale”.
Mircea Geoana, omul care a rupt coalitia de guvernamant in plina criza
„Traian Basescu si-a creat imaginea unui politician puternic. Fost capitan de nava, pe curse lungi, apoi ministru al Transporturilor si primar al Bucurestiului, el a fost ales presedinte in urma cu 5 ani. Publicatia rusa aminteste faptul ca Traian Basescu a avut parte de „PR negativ” in aceasta campanie electorala: scandalul legat de fratele sau, care a ocupat o funcþie importanta într-o companie specializata in vânzarea de armament, dar si scandalurile legate de faptul ca presedintele roman ar fi fost protectorul unor femei cu functii importante – ministrul Turismului si Tineretului. La acestea se adauga privatizarea flotei, pe cand Traian Basescu era ministru al Transporturilor, caz „ingropat” de procurori, in mandatul lui Traian Basescu”, noteaza Vremia Novosti.
In ceea ce il priveste pe Mircea Geoana, fost ambasador al Romaniei la Washington, si fost ministru de Externe, el nu poate scapa nici acum de porecla de „Prostanac”, cum a fost etichetat de seniorul PSD Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, scriu ziaristii rusi, adaugand ca Mircea Geoana a reusit sa reinnoiasca partidul din care face parte si este omul care, in plina criza, si-a scos echipa din coalitia din coalitia provizorie de guvarmant cu partidul proprezidential.
Presa franceza: Romania voteaza fara speranta. La 20 de ani dupa caderea regimului Ceausescu, tara e in criza de incredere
Romania va vota fara entuziasm si fara speranta. La 20 de ani dupa caderea regimului Ceausescu, tara este in criza de incredere. Iar absenteismul va fi duminica „de varf”. Sunt cuvintele cu care cotidianul francez Ouest France incepe un material despre situatia politica din Romania, inaintea alegerilor prezidentiale.
In piata Universitatii, acum 20 de ani poporul roman lupta pentru rasturnarea dictaturii Ceausescu si visa la democratie. Astazi, sub soarele rece de noiembrie, grupuri de oameni merg pe strada in graba, fara sa se uite la activistii care distribuie pliante si cadouri electorale, scriu jurnalistii francezi. Politica nu mai pasioneaza romanii si primul tur al alegerilor prezidentiale nu face exceptie.
Tot mai multi romani sunt dezamagiti si deziluzionati. Votul dat „raului cel mai mic” si deciziile din trecut cantaresc greu in votul romanilor, incheie cotidianul Ouest France.
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA: Guvernul SUA nu sustine vreun candidat anume pentru functia de presedinte al Romaniei
„Guvernul SUA nu sustine vreun candidat anume pentru functia de presedinte al Romaniei si nicio agentie a Guvernului SUA nu desfasoara actiuni care sa influenteze cursa prezidentiala”, este replica data de ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, la articolele din presa romaneasca din ultima vreme.
Ambasada SUA la Bucuresti a remis presei declaratia ambasadorului Gitenstein, prin care acesta face un apel la mass media „sa actioneze in mod responsabil si sa prezinte realitatea in mod corect”.
„Fac apel la cetatenii Romaniei sa ii analizeze pe toti candidatii si sa voteze in cunostinta de cauza in ziua alegerilor”, mai spune diplomatul american.
In ultima vreme, presa din Romania a publicat informatii si insinuari privind sprijinul acordat de administratia americana unuia dintre candidati, adica lui Mircea Geoana. Academia Catavencu scria, inainte de vizita vicepresedintelui Joe Biden la Bucuresti, ca acesta vine sa ii acorde sprijin lui Mircea geoana in cursa prezidentiala.
In plus, odata cu aparitia cartii fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, „Pradarea Romaniei”, in care aduce acuze grave la adresa presedintelui Basescu si a unor apropiati ai sai si in care vorbeste despre dosare „grele”, precum privatizarile strategice sau cazul Omar Hayssam, au existat opinii potrivit carora presedintele Basescu „este lucrat” de partea americana, din moment ce americanii au desecretizat anumite informatii referitoare la rapirea jurnalistilor romani, informatii care apar in carte sau informatii pe surse din CIA.
El Pais despre Romania la 20 de ani de la Revolutie: Corupta, fara bani si fara guvern
„Cufundati intr-o criza economica si fara Guvern de la jumatatea lunii octombrie, multi romani incearca sa supravietuiasca la 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu” – astfel scrie prestigiosul cotidian spaniol El Pais intr-un reportaj despre Romania. Prima scena a articolului infatiseaza 30 de copii din satul muresean Bagaciu care invata intr-un local ce mai adaposteste si o circiuma.
Ziaristul continua in aceeasi nota, prezentind situatii critice din intreaga tara, si trage concluzia ca principala problema a Romaniei este coruptia. „Este problema cronica a Romaniei. Doar in tarile sarace sau partial dezvoltate coruptia costa mii de milioane si impiedica o crestere economica sustenabila”.