Alergiile de primavara pot fi tinute sub control?

Alergiile de primavara pot fi tinute sub control?

0 260

?


Ai momente cand nu-ti poti opri stranuturile si lacrimile, iar nasul iti curge sau este infundat „fara motiv”? Si toate astea, mai ales primavara? Desi sunt foarte neplacute, alergiile respiratorii pot fi tinute sub control.


?


Ce sunt alergiile respiratorii


Alergia este reactia exagerata de aparare a organismului impotriva unui anumit alergen:


????????? praf,


????????? polen,


????????? substante chimice,


????????? organice, etc.


Pentru a elimina „intrusul” din caile respiratorii, organismul declanseaza mecanismele de aparare cunoscute:


????????? secretie nazala,


????????? stranut,


????????? mancarimi – ca manifestari ale alergiei.


?


Simptome


Alergicii le cunosc foarte bine, chiar daca adesea nu stiu ce reprezinta sau nu le iau in seama. Manifestarile apar la cateva secunde de la contactul cu substanta care le-a provocat si constau in:


????????? stranut


????????? mancarimi ale nasului, ochilor, gatului


????????? secretie nazala apoasa


????????? nas infundat


????????? lacrimare


????????? disparitia simtului mirosului


????????? congestia si umflarea fetei


????????? respiratie suieratoare si dispnee


????????? cefalee, proasta dispozitie.


?


Cine sufera de alergii


Peste trei milioane de romani sufera de boli alergice. Cele mai des intalnite sunt rinita alergica, conjunctivitele, astmul si sinuzitele alergice, care apar la un numar crescut de persoane si la varste fragede. Primele reactii apar de obicei in copilarie si, in general, se atenueaza o data cu inaintarea in varsta.
Majoritatea oamenilor vin in contact cu substante alergenice, dar nu toata lumea reactioneaza la fel.


Cauzele acestor diferente nu pot fi explicate inca, dar s-a dovedit deja ca alergia este o „boala de familie”. Astfel, pentru un copil ai carui parinti sunt alergici, probabilitatea ca el sa dezvolte reactii alergice este de 75-80% si de 25%, in cazul in care numai un parinte este alergic.
Expunerea precoce a copilului la alergeni (animale de companie, polen) sau iritanti (fum de tigara) creste probabilitatea ca acesta sa reactioneze la ele.


?


ALERGENII RESPIRATORI


Substantele care provoaca alergii exista in cantitati mari in mediul inconjurator si intra in organism prin intermediul aerului inspirat. Vantul si schimbarile dese de presiune atmosferica cresc cantitatea de alergeni din aer.


????????? Polenul florilor


????????? Gramineele (grau, ovaz, secara)


????????? Arborii (mesteacan, alun, fag, stejar, arin, tei)


????????? Mucegaiurile


????????? Parazitii (acarieni)


????????? Parul, blana, penele si dejectiile de animale (caine, pisica, iepure, hamster, porcusor de Guineea, cal, papagal, porumbel, rata, gaina etc.)


?


Mecanismul declansarii alergiei


Alergia apare la contactul cu alergenul si consta intr-o serie de manifestari ca reactii ale sistemului imun. „Vinovata” de aceste reactii este histamina, o substanta eliberata de organism in mari cantitati in timpul reactiei alergice.
Histamina are efect vasodilatator, cu aparitia congestiei nazale, cresterea secretiilor mucoaselor, aparitia mancarimilor si a stranutului.
Reactiile alergice pot varia de la manifestari minore, de usor disconfort, pana la reactii severe, amenintatoare de viata, cum sunt crizele severe de astm bronsic.


Bolnavii de astm au o sensibilitate crescuta la diversi iritanti, iar numarul persoanelor suferinde de astm a crescut cu aproape 60% din 1950 si pana in prezent.


?


Iza M.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.