Alge si cai in Marea Neagra
Se pare ca, an de an, Marea Neagra imbraca , pentru a-si intampina oaspetii, o haina tot mai jegoasa. Pe langa obisnuitele deversari de pe tarm si de pe nave, oamenii parca pluseaza la un pocher fara sens cu natura, aruncand jetoane tot mai ciudate in pot. Si natura raspunde.
Datorita acestei poluari intensive, fauna, dar mai ales flora din mare si-a schimbat bioritmul. De aici si cantitatea anormala, atat de alge, cat si de meduze, aruncate la tarm sau inghesuite spre mal, ceea ce face neplacuta scalda.
La toate acestea se adauga nepasarea multor turisti, dar si a autoritatilor locale, pentru colectarea si transportarea gunoiului aruncat pe plaja aiurea, mai ales pe portiunile in care aceasta nu este inchiriata sau privata, ci este domeniu public, in ingrijirea respectivelor autoritati locale.
In asemenea locuri fiecare face cam ce vrea, uitand de minimele norme de civilizatie si nefiind nici impiedicati de la rele de ceva oameni ai legii, din oricare categorie.
In plus, nici “bastinasii”, locuitorii permanenti din zona, nu umbla mai cu manusi. Astfel, frecvent poate fi vazut, pe la plajele publice, cum copilandri, baietani a caror origine nu poate fi stabilita cu precizie pentru ca vara, pe litoral, toti sunt bronzati, bagand cai in apa mai putin adanca a malului cu scopul de a-i spala. Si ii spala temeinic, cu detergent, care apoi ramane, normal in apa, fara sa mai vorbim ca acesti cai pot lasa in apa in care se baga si turistii, tot felul de boli, mai ales de piele. Si nimeni – politisti, ceva inspectori de pe la Mediu – nu intervenea restrictiv si punitiv.
Cele de mai sus mi-au fost relatate de niste amici familisti si care, din motive pecuniare, nu si-au putut permite si plaje cu taxa, amici care s-au intors mai repede acasa datorita apei inzoite a marii si a copiilor greu de stapanit sa nu se balaceasca.
Si iata cum litoralul romanesc pierde puncte dupa puncte in concurenta cu vecinii din sud.
Dan Bota