Algocalminul pe reteta (2)

Algocalminul pe reteta (2)

0 274

Farmaciile mai pot elibera Algocalmin si alte medicamente care contin metamizol pana la 1 aprilie, potrivit unei decizii a Agentiei Nationale a Medicamentului din 2010, chiar daca unii producatori au autorizatie de punere pe piata care prevede ca respectivele produse au fost scoase din clasa OTC (medicamente care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala din februarie), anunta Mediafax.
„In baza Hotararii Consiliului Stiintific (HCS) al Agentiei Nationale a Medicamentului din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la eliberare fara prescriptie medicala, la eliberare cu prescriptie medicala care se retine in farmacie, toate aceste medicamente vor fi eliberate in acest sistem incepand cu data de 1 aprilie 2011”, a declarat, pentru Mediafax, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu.
Potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului, producatorii mai au timp ca pana la sfarsitul lunii iulie sa solicite schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la „medicament care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC)” la „medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie” (P-RF).
Consiliul Europei a cerut ca metamizolul sa fie eliberat doar pe baza de prescriptie medicala, fie din cauza eventualelor reactii adverse (agranulocitoza), fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului.
In Romania nu s-au semnalat niciodata la Centrul National de Farmacovigilenta al Agentiei Nationale a Medicamentului cazuri de agranulocitoza.
Pentru alinierea la masurile de precautie luate si de celelalte state europene, prin Hotararea Consiliului Stiintific al ANM 7 din martie 2010 s-a decis schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la „medicament care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC)” la „medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie” (P-RF).
„Atragem insa atentia inca o data ca in Romania nu s-au semnalat cazuri de evenimente adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luata de Consiliul Stiintific al Agentiei fiind numai de preventie si, respectiv, de micsorare a unui consum exagerat al acestui medicament (in 2009 se afla pe primul loc in vanzari, in 2010 a scazut la locul II)”, au precizat recent reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului.

Decizia ANM referitoare la schimbarea statutului pentru eliberarea medicamentelor care contin metamizol se va aplica tuturor medicamentelor care contin aceasta substanta, autorizate sa fie puse pe piata in Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.