Alimente care iti iau din energie
Nu-i asa ca indiferent cat de ‘umpluti’ va simtiti dupa ce consumati anumite alimente, parca tot nu a disparut senzatia de foame? Am realizat ca alimentele integrale iti dau senzatia de satietate imediat, in schimb cele procesate iti iau din energie, facandu-te sa te simti ca si cum nu ai mancat nimic. Acest fapt este o consecinta a diminuarii consistentei de nutrienti in urma procesarii alimentelor.
Si mai mult decat atat, indiferent cat de mare este puterea de a rezista, anumite alimente pot da dependenta. Indiferent de cat de rau te fac sa te simti, pur si simplu parca nu te poti opri (nu e ca si cum ai fi legat fizic de masa, dar legatura la nivel emotional este foarte puternica). S-a intamplat, probabil, si nu o data, sa fii coplesit de o stare de somnolenta sau macar de scadere a atentiei dupa ce ai mancat (in special dupa masa de pranz).
“Caderea” brusca a tonusului fizic si mental dupa masa poate fi evitata daca spunem “Nu!” anumitor alimente/categorii de alimente.
Dulciurile provoaca fluctuatii mari ale glicemiei, fluctuatii al caror efect principal pe termen scurt este starea de oboseala accentuata (moleseala). Pentru a evita neajunsurile aportului de zaharuri, consuma dulciurile in cantitati mici, si doar ocazional (doar cand simti intens nevoia de dulciuri).
Fainoasele rafinate te “seaca” de energie are la baza tot fluctuatiile glicemiei.
Prajelile suprasolicita aparatul digestiv si, indirect, intregul organism, fiind greu de digerat. O combinatie care scade drastic tonusul este cea dintre uleiul prajit, amidon si zaharuri (gogosi cu branza dulce, foietaje cu ciocolata, branza dulce, gemuri ori crema de vanilie, diverse deserturi cu aluat prajit sau fiert in ulei).
Pizza oboseste organismul, nu are, totusi, un efect atat de sever precum primele 3 categorii de alimente. In plus, in cazul pizzei efectul poate fi diminuat sau chiar eliminat daca o consumi cu sos iute iar la final servesti o limonada mai bogata in lamaie.
Salamurile si pateul ”storc” orice urma de energie. “Vinovatii” sunt grasimile concentrate si proteinele de slaba calitate.
Guma de mestecat stimuleaza sucurile gastrice care produc saliva. Saliva produsa in timpul mestecatului “pacaleste” stomacul cum ca ar fi mancare de digerat, iar in scurt timp apare si senzatia de foame.
Sucurile carbogazoase si in special cele pentru slabit stimuleaza aparitia senzatiei de foame.
Ca si produsele de patiserie, batoanele de cereale sunt de cele mai multe ori foarte prelucrate si indulcite, pierzandu-si cele mai multe din proprietatile nutritive.
Desi la prima vedere poate reprezenta o masa consistenta si rapida, de fapt valoarea nutritiva este redusa si deci veti avea nevoie de o noua gustare la scurt timp dupa. Cea mai buna combinatie pentru a incepe ziua cu energie este un amestec de seminte cu fructe, miere de albine si orice alte astfel de bunatati aveti la indemana.