Alimentele – medicament si medicamentele – aliment!
De multe ori ne imbolnavim pentru ca nu stim sa ne hranim. De aceea, este bine sa stim ca:
- Algele sunt proteinele viitorului. Sunt mai bogate in proteine decat soia, de aceea sunt considerate „comori ale apelor”. Sunt folosite atat in alimentatie, cat si in industria farmaceutica.
- Argila nu este nici leguma, nici fruct. Dar contine numeroase minerale si oligoelemente. Este, ca si ele, inzestrata calitativ in vindecarea numeroaselor maladii.
- Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii pana la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram pana la 10 ani, 1,2 grame intre 10 si 12 ani, 1,4 grame intre 12 si 18 ani. In timpul sarcinii se recomanda 1,2 grame calciu zilnic iar in perioada de lactatie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse in calciu sunt: toate produsele lactate, galbenusul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde si boabele), mazarea (boabe), morcovii, telina, gulioarele, castravetii, varza, fructele (indeosebi merele), cerealele, floarea soarelui, etc.
- Castravetele este, probabil, cel mai bun diuretic natural. Contine peste 40 % potasiu, 20 % fosfor, 10 % sodiu, clor si multe altele. Datorita procentului mare de siliciu si sulf, favorizeaza cresterea si intretinerea parului, intarirea unghiilor. Un bun remediu in oscilatiile de tensiune datorita procentului ridicat de potasiu.
- Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esential. Este raspandit in intregul organism; in cantitati mai mari se afla in ficat, rinichi, cord si vasele sangvine. In organism, calea cea mai normala de patrundere este alimentatia; cel mai important in acest proces fiind consumul de lapte crud, proaspat muls. Se intalneste in spanac, varza si alge. Alaturi de fier si cupru, cobaltul intervine direct in procesul de formare a hematiilor. Un rol important in mentinerea integritatii sistemului nervos si, indeosebi, a celui vegetativ – simpatic. Intervine direct in procesul de crestere al organismului. Lipsa cobaltului in organism favorizeaza aparitia anemiei pernicioase. Alimentatia vie, echilibrata si variata, mentine o sanatate perfecta, fara nici un fel de medicamente, la copii, adulti si varstnici.
- Din catina se prepara medicamente extrem de eficiente pentru tratarea diabetului, scaderea tensiunii; sunt folosite in alimentatie sub forma de suc, pasta, vin, etc. Retineti! Dupa ora 14 nu se consuma produse din catina deoarece sunt mai excitante decat cafeaua, pe care o poate inlocui cu succes.
- Dizenterie usoara: doua albusuri de ou batute spuma, amestecate intr-un pahar cu apa si putina miere; se ia cate o lingura din ora in ora.
- Manganul se gaseste in telina, patrunjel, pastarnac, praz, spanac, loboda, vinete, andive, cicoare salbatica; fructe, cum ar fi merele, perele, ciresele, visinele, castanele, masline, lamii, toate acestea preparate la rece, fara foc. Intarzierea cresterii se manifesta prin lipsa manganului in corp; scaderea rezistentei osoase, aparitia malformatiilor scheletice, alterarea sistemului de reproducere, convulsii, paralizie, modificarea metabolismului glucidic si lipidic. Poate apare, de asemenea, la copii orbirea sau surditatea; la persoanele adulte pot apare zgomote in urechi sau pierderea totala a auzului.
- Mararul, pe langa un foarte bun condiment, se foloseste pentru tratarea pielonefritelor, cistitei, in combaterea pietrei de la rinichi (ceai de seminte de marar).
- Necesarul de iod pentru un adult este de la cca. 10 grame pe zi pentru femei pana la 130 grame pe zi pentru barbati. In conditii fiziologice speciale – sarcina, alaptarea pruncului – nevoia de iod a organismului se ridica la 125 – 150 miligrame pe zi. Iodul se gaseste in algele crescute in apa marii, in apa potabila si ciuperci (cultivate sau crescute in flora spontana). Copii nascuti din mame care nu au primit in timpul sarcinii cantitati suficiente de iod sunt cretini (intarzierea dezvoltarii fizice si mentale).
- Orezul dispune de proteine superioare in comparatie cu alte cereale. Are avantajul asimilarii aproape in intregime; 100 g orez aduce cca. 350 calorii. Unul din alimentele cu continut foarte scazut de sodiu, indicat in bolile cardio-renale. Pentru cei aflati in perioada de trecere spre hrana vie, e bine sa retina faptul ca proportia de orez (fiert la foc domol) este de o cana la 3-4 cani de apa in clocot.
- Papadia, ca valoare nutritiva, se situeaza cu mult inaintea laptucii, spanacului, rosiei. Contine 45 calorii la 100 g produs, numeroase elemente minerale, enzime, vitamine. Foarte indicata in curele timpurii de primavara.
- Soia contine substante care protejeaza ficatul de actiunile degradante ale diferitelor toxine, inclusiv a celor cu proprietati cancerigene. Prin consumul de soia in alimentatie, se micsoreaza nivelul colesterolului in sange, ceea ce previne atat scleroza cat si infarctul miocardic. Produsele de soia pot fi folosite in terapia complexa a arterosclerozei si a diabetului.
- Spanacul este remineralizant, antianemic, tonic cardiac. Este indicat in anemie, rahitism, astenie fizica si nervoasa. Se consuma numai crud. Sub forma de suc, se administreaza un pahar in fiecare dimineata (timp de 14 – 16 zile). Efect remarcabil in depresiunile fizice si nervoase. Fiert, spanacul este daunator organismului.
- Sucul de rosii este foarte bogat in sodiu, calciu, potasiu, magneziu; de asemenea, contine foarte multe vitamine si enzime, cu conditia sa fie consumat crud. Prin fierbere devine foarte acid pentru organism, toate elementele continute deteriorandu-se mult.
- Sucul de varza ajuta la vindecarea ulcerelor, a constipatiilor rebele, a eruptiilor si eczemelor; adaugirea de sare preparatelor din varza distruge vitaminele acesteia.
- Telina exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos. Este foarte bogata in vitamina E care protejeazaa arterele, este antiinfectioasa si, in plus, sub forma de suc da rezultate exceptionale in cura de slabire.
- Zincul se gaseste, in cantitati mari, in prostata, pancreas, oase, rinichi, ficat, piele, muschi, hematii (globulele rosii). El este procurat in organism din alimentele vegetale si animale. Cel mai importante sunt: ouale, laptele, boabele de cereale, semintele de dovleac, drojdia de bere, etc. Fructele si legumele contin mai putin zinc. Acest mineral, odata patruns in organism, participa la desfasurarea numeroaselor procese fiziologice, prezenta sa, in acest caz, fiind obligatorie. Zincul patrunde in constitutia enzimelor care favorizeaza digestia, absorbtia si sinteza intestinelor, oxidarea alcoolului, formarea si degradarea depozitelor de glucoza, maturizarea osoasa, functionarea sistemului vascular.