Alo! „Doamna Cristina Bălan (o brasoveanca emigranta in Canada)? Sunt premierul Cioloş…

Alo! „Doamna Cristina Bălan (o brasoveanca emigranta in Canada)? Sunt premierul Cioloş…

0 471

„Doamna Cristina Bălan? Sunt premierul Cioloş. Am citit că aveţi un vis, să faceţi un centru de cercetare în auto. Ce vreţi să vă dăm să faceţi acest lucru în România? Poate aşa atragem şi ingineri români, de top, pe care-i ştiţi şi lucrează în străinătate”

Acum două săptămâni Ziarul Financiar a descoperit întâm­plă­tor, într-un articol din Wall Street Journal, cel mai impor­tant ziar economic din lume, numele unui inginer român, Cristina Bălan, care a lucrat pentru Tesla Motors, la primul model creat de Tesla model S de la zero şi care a fost dată afară după ce a avertizat asupra unor defi­cienţe ale acestor maşini electrice. Acest caz este la mediere între cele două părţi.
Intrând în contact cu acest inginer din Braşov, ZF a aflat povestea ei, de ce a plecat din ţară, cum a ajuns să lucreze pentru Boeing şi cum a făcut parte din prima echipă de ingineri care a proiectat Model S de la Tesla Motors. Visul ei este de a crea un centru de dezvoltare pentru industria auto. (Povestea incredibilă a unei inginere din Braşov care a participat la proiectarea şi lansarea maşinii electrice Tesla model S. Cristina Bălan a lucrat pentru Tesla, Boeing, Nissan, Chrysler şi Hammer. „Am decis să emigrez în Canada în anul trei de facultate pentru că am vrut să revoluţionez industria auto şi în ţară nu aveam unde lucra.”)

Ştim că după ce am scris despre ea, mai multă lume a căutat-o. Pornind de la acest lucru, mi-am imaginat că şi premierul Dacian Cioloş a căutat-o şi că a purtat următoarea conversaţie, în interesul României.
Am citit în Ziarul Financiar despre dumneavoastră şi despre ce aţi făcut până acum. Nu multă lume are ocazia să lucreze pentru compania americană Tesla Motors, cea care vrea să revoluţioneze industria auto mondială cu modelele ei electrice. Chiar şi noi încurajăm în România aceste modele .
Am citit că visul dumneavoastră este de a crea un centru de cercetare-dezvoltare în industria auto, care să fie cunoscut în întreaga lume. Eu, adică Guvernul Româ­niei, vreau să vă propun să faceţi acest centru în România, unde vreţi dumnea­voastră. Chiar în programul de guvernare am scris că vrem să creştem partea de inovare din România.CRISTINA BALAN emigrant canada a lucrat la TESLAM
Acest centru îl construim noi (la câte terenuri pline de bălării avem care stau degeaba – n.r.), îl dotăm cu ultimele tehnologii (la câţi bani aruncă guvernul, ministerele şi autori­tăţiile locale pe lucruri inutile, sigur vom găsi câteva milioane de euro pentru acest proiect -n.red.), plă­tim şi o parte din salariile celor care vor lucra acolo, pentru că toc­mai am aprobat legea referi­toare la cei care lucrează în cercetare şi dezvoltare. Ştiţi, şi Renault a făcut un centru de acest gen în România şi le-am dat ajutor de stat. Aşa a ieşit Dusterul.
Noi vă putem pune la dispoziţie infra­struc­tura, dar avem nevoie de dumneavoastră, de experi­enţa câştigată în afară. Cred că împre­ună putem face un lucru bun.
România are nevoie de centre de excelenţă pentru a atrage atenţia investitorilor, nu numai prin salariile mici, ci şi prin aceste centre de cercetare. Avem nevoie şi de ingineri care să aducă o valoare adăugată mai mare şi bineînţeles să câştige mai bine (salarii de peste 2.000-3.000 de euro pe lună-n.red.), nu numai de muncitori la bandă (plătiţi cu salariul minim pe economie-n.red.).
Ştiţi, noi avem institute de cercetare în ţară (care costă multe milioane de euro pe an-n.red.), dar nu ştiu dacă toate au reuşit să ţină pasul cu vremurile şi tehnologiile, care se schimbă incredibil de repede. Sunt sigur că dacă faceţi acest centru în România, veţi reuşi să aduceţi în ţară, alături de dumneavoastră,  mulţi ingineri români care lucrează acum afară.
Noi am pierdut mulţi ingineri, am vrea să-i aducem înapoi, dar trebuie să le oferim un proiect la care să lucreze. Acesta poate fi proiectul dumneavoastră. Aşa cum softiştii români sunt cunoscuţi în afară, aşa aş vrea ca şi inginerii români din industria auto să fie recunoscuţi. Avem ingineri de la Dacia, care lucrează acum în afară, în grupul Renault, cred că avem şi ingineri la Ford, dar mai avem nevoie şi de alte centre.
Dumneavoastră aţi spus că aţi plecat din România pentru că nu aveaţi unde să lucraţi aici, atunci la începutul aniilor 2000. Poate sunt tineri care au aceleaşi vise că dumneavoastră, de a revoluţiona industria auto şi putem să-i ţinem în ţara în acest centru.
Eu cred că nu vă fi un efort prea mare din partea guvernului de a construi acest centru. Dar avem nevoie de dumneavoastră pentru a prinde viaţă şi a reuşi mai departe. Gândiţi-va şi va sun săptămâna viitoare. Indiferent care va fi răspunsul, sunt bucuros că am citit de dumneavoastră şi că pe unde aţi trecut, pe unde aţi lucrat,  şi România a avut de câştigat.”

Pentru a trece de la modelul economic cu forţă de muncă bine pregătită, dar cu salarii mici, România are nevoie de investiţii şi de centre cu valoare adăugată mai mare.
Cazul Dacia, Ford, Draxelmaier, Leone, Continental, Delphi sunt excepţii din punct de vedere al mărimii. Nu toată lumea poate angaja peste 10.000 de oameni.
România poate avea investiţii şi mai mici, care să aducă la aceeaşi planşetă sau calculator 50-100 de ingineri, care să scoată produse, fie şi subansamble, de top. În Bucureşti şi în ţara mai sunt astfel de centre, dar încă nu s-a făcut o masă care să mişte economia.
Noul guvern trebuie să aibă în faţă ochilor modelul economic de a ridica în cinci ani salariul mediu de la 2.000 de lei la 3.500 de lei, adică de la 450 de euro la 750-800 de euro. Atât şi nimic mai mult. Toate celelalte pagini dintr-un program de guvernare sunt numai vorbe.
Cristina Bălan, sunt mulţi români de afară, dar şi din ţară. Trebuie însă ca cineva să le dea un telefon!
Autor: Cristian Hostiuc – Ziarul Financiar 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.