Alocatiile copiilor romani sunt cele mai MICI din Europa
Stirea de ultima ora care a tinut prima pagina a multor ziare din Romania, fiind tratata pe larg de ziaristi, deontologi, oameni politici, parinti si alti reprezentanti de federatii, a fost cea legata de alocatiile copiilor din Romania.
Ghidandu-se dupa dictonul, „egalitatea este pentru toti”, doar ca unii sunt mai egali decat altii, alocatiile copiilor ar putea fi redistribuite in functie de remuneratia parintilor, astfel incat, in unele cazuri, unii copii „privilegiati” ar putea sa nu mai beneficieze de acest „mic ajutor” de la stat.
Spunem „mic” pentru ca intr-adevar suma alocata pentru aceste cheltuieli de la bugetul de stat este infima, astfel incat Romania ajunge din nou la coada intr-un top al statelor din UE.
Alocatiile copiilor din Romania sunt cu mult sub media statelor europene.
Statul roman le acorda copiilor, pana la varsta de 18 ani, o alocatie lunara de numai 42 de lei, bani cu care parintii ar trebui sa isi tina copii la scoala, cumparand rechizite, manuale si uniforme scolare.
In timp ce ministrul Muncii Mihai Seitan propunea sa taie din suma si asa foarte mica acordata copiilor din familii instarite, copii din Cehia primesc intre 20 si 28 de euro lunar, ajutor de stat, in functie de varsta pe care o au si nu de veniturile parintilor.
Si copiii romani din strainatate pot beneficia de alocatia de stat
Romanii plecati la munca in strainatate pot primi alocatiile copiilor din statele in care muncesc, acestea fiind de multe ori mai mari decat ceea ce acorda Statul Roman.
Romanii beneficiaza de acest drept incepand cu 1 ianuarie 2007 si este aplicabil pe tot teritoriul UE, dar si in Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia.
Conditii pentru ca romanii aflati in unul din statele membre UE sa poata solicita alocatia de stat din tara in care isi desfasoara activitatea trebuie sa fie indeplinite una dintre conditiile: sa fie salariati sau sa desfasoare activitati independente; sa fie in somaj ca urmare a unei activitati salariale sau independete desfasurate intr-un stat membru; sa fie titulari de pensie si sa aiba copii in intretinere.
Institutiile din Romania responsabile sunt Ministerul Muncii, Directia Ge ne rala de Incluziune si Asistenta Sociala din Ministerul Muncii si Directiile de Munca si Protectie Sociala Judetene.
Alocatii de stat pentru copii in UE Germania plateste alocatie de stat pentru primii trei copii in cuantum de 154 de euro lunar/copil iar pentru urmatorii copii alocatia creste la 179 euro/luna.
Irlanda plateste lunar pentru primul si al doilea copil cate 150 de euro iar pentru urmatorii copii alocatiile sunt de 185 de euro.
In aceasta tara, daca se nasc tripleti alocatia fiecarui copil va fi dublu alocatiei unui singur copil (adica 300 de euro/luna pentru fiecare copil).
Ne uitam cu jind la aceste cifre in conditiile in care in Romania, in cazul in care exista gemeni, unul dintre ei este „scapat de sub observatia” atenta a statului si nu mai primeste nici un fel de alocatie.