Aluna(Corylus avellanda)

Aluna(Corylus avellanda)

0 286

?


Dintre toate fructele oleaginoase, aluna contine cea mai mare cantitate de materii grase, azotate, de asemenea calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, clor, sodiu, fier, cupru, vitaminele A, B.


Alunul este un arbust la care florile se formeaza in martie, iar fructele apar in septembrie-octombrie. Prin presarea alunelor se obtine un ulei comestibil folosit in farmacologie si cosmetica. Este usor digerabila, foarte nutritiva si energetica. Aluna mai este folosita ca vermifug, fiind indicata si in cazul sarcinii, cresterii, TBC, litiazei urinare. Este recomandata vegetarienilor si diabeticilor. Intern, se foloseste fructul ca atare.


Alunele sunt culese atunci cand coaja acestor fructe capata o coloratie caracteristica si invelisul lor (caliciul) devine brun. in aceasta etapa miezul alunelor se afla in stare de trecere de la o coacere „ceroasa” la coacerea „completa” (cand alunele se desprind cu usurinta de invelisul lor).


1. Proprieteti:


????????? foarte nutritivã si energeticã


????????? digerabila cea mai digerabila dintre toate fructele oleaginoase


????????? dizolvant al calculilor urinari


????????? vermifug


2.Indicatii:


????????? in adolescenta ajuta la crestere


????????? sarcina


????????? tuberculoza


????????? litiaza urinara


????????? colici nefritice


????????? ?tenie.


????????? diabet


????????? Taranii nostri din zonele de deal mai obtin inca, prin presare la rece, uleiul de alune, care nu se conserva foarte mult timp, dar care are efecte tamaduitoare foarte puternice. O lingurita de ulei luata seara si una dimineata, timp de 15 zile, duc la eliminarea teniei; luat zilnic, uleiul de alune protejeaza gatul impotriva infectiilor, fiind folosit cu mult succes si contra hipertensiunii arteriale – doza este aceeasi (o lingurita dimineata si una seara, luate inainte de masa).


????????? Uleiul de alune este renumit impotriva crapaturilor sinilor (in cazul mamelor care alapteaza). Este foarte fluid si regularizeaza cantitatea de sebum. Este indicat pentru epidermele sensibile si este savuros in mincaruri.


????????? Anemie – continutul de fier si asimilatia usoara recomanda alunele ca pe un antianemic puternic, util?mai ales convalescentilor, persoanelor subponderale. Alunele sunt indicate mai ales in anemia hemolitica.


????????? Crestere – continutul de calciu, potasiu si fosfor fac din acest fruct un stimulent ideal pentru crestere la copii. Consumul regulat de alune intareste sistemul osos, ajuta la maturizarea cerebrala, fereste de afectiuni cum ar fi rahitismul, tulburarile grave de pubertate, anemia.


????????? Fragilitatea capilara – doua lingurite de frunze de alun maruntite si 50-100 g de alune crude consumate zilnic intaresc vasele capilare si combat tendinta de invinetire rapida a obrazului.


????????? Pietre la rinichi – in medicina populara, bolnavii care aveau pietre la rinichi erau hraniti cu alune si ulei de alune din belsug, fiind in acelasi timp pusi la o cura de ceai de ienupar (Juniperus communis) si de merisor (Vaccinium vitis idaea). Relativ recent s-a constatat ca, intr-adevar, alunele – la fel ca si celelalte doua plante mentionate – au calitatea ca dizolva calculii renali si calculii din vezica urinara.


3.Mod de folosire:


????????? Ca medicament, alunele au valoare terapeutica atunci cand sunt consumate crude, neprajite.


????????? Uleiul de alune: o lingurã dimineata timp de 15 zile, contra teniei.


????????? Extract fluid de frunze-are proprietati vasoconstrictoare si de tonifiere. Se administreaza 60-80 de picaturi contra varicelor si edemelor picioarelor.


????????? Frunzele de alun au proprietati vasoconstrictoare, hemostatice si dezinfectante.


????????? Comprese cu infuzie de frunze in tratamentul ulcerelor varicoase.


????????? Ca infuzie, ceaiul din frunze de alun se bea pentru cresterea elasticitatii vaselor si pentru ochii incercanati.


????????? Cu decoct de frunze se badijoneaza ulceratiile cronice, infectate, varicele sau eczemele.


????????? Din scoarta de alun si din coaja fructelor se prepara decocturi cu care se panseaza ranile si ulcerele varicoase, avind rol decongestionant asupra tegumentelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.