Alzheimer si legaturi cu traumatismele cerebrale
Leziunile cerebrale traumatice cresc riscul de tulburari cognitive si declansare a dementei, potrivit concluziilor a doua studii americane, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferintei Internationale a Asociatiei Alzheimer (AAIC).
Legatura dintre un traumatism cranian si riscul de dementa ramane invaluita in mister, anumite studii sugerand ca riscul este ridicat, altele spunand ca nu au descoperit nicio legatura intre cei doi factori.
Echipa coordonata de profesorul Kristine Yaffe de la Universitatea California din San Francisco a analizat dosarele medicale a 281.540 de veterani americani in varsta de cel putin 55 de ani, pentru care dementa nu era diagnosticata la inceputul studiului.
Yaffe a aratat ca riscul de aparitie a dementei pe durata studiului (7 ani) era de peste doua ori mai mari la veteranii prezentand o leziune cerebrala (15,3% comparativ cu 6,85 la soldatii care nu prezentau leziuni cerebrale).
„Datele ne fac sa credem ca traumatismul cranio-encefalic (TCE) la veteranii in varsta ar putea sa ii predispuna la aparitia unei demente simptomatice. Aceasta afectiune trezeste ingrijorari in ceea ce priveste posibilele consecinte pe termen lung in cazul unor TCE produse la veterani mai tineri”, a explicat Yaffe.
Pentru oamenii de stiinta, aceasta chestiune este importanta, deoarece TCE este o afectiune foarte curenta, ce apare mai ales in urma caderilor sau accidentelor de circulatie.
„TCE este considerata, totodata, ca fiind rana tipica a conflictelor din Irak si din Afganistan, unde afecteaza 22% dintre victime si 59% dintre ranile asociate exploziilor”, a explicat coordonatoarea studiului.
Mai multe mecanisme ar putea explica cresterea acestui risc – Potrivit oamenilor de stiinta, se formeaza astfel placi amiloide asemanatoare celor prezente in creierele unor persoane suferind de maladia Alzheimer, in cazul a pana la 30% dintre pacientii atinsi de TCE care nu supravietuiesc ranilor, indiferent de varsta avuta.
Fotbalul american si tulburarile cognitive – Un alt studiu a fost coordonat de profesorul Christopher Randolph de la Loyola University Medical Center din Chicago, realizat pe fostii jucatori de fotbal american.
Astfel, 5413 membri retrasi din National Football Leagie Players’ Association au raspuns in 2008 unui sondaj care viza in special problemele de memorie (inclusiv un chestionar de depistare a maladiei Alzheimer, denumit AD8).
Putin peste 35% dintre respondenti, avand o varsta medie de 61 de ani, prezentau un scor AD8 ce lasa sa se intrevada riscul de a suferi de dementa. Cu titlu de comparatie, potrivit raportului din 2011 al Asociatiei Alzheimer, 13% dintre americanii in varsta de cel putin 65 de ani sunt afectati de maladia Alzheimer.
Cercetatorii au folosit date ale sondajului pentru a-i identifica pe fostii jucatori de fotbal american suferind de tulburari cognitive usoare (tulburari de memorie, de limbaj etc.). Ei au descoperit ca fostii atleti erau afectati mai mult, in comparatie cu indivizii ce prezentau aceleasi caracteristici sociodemografice, insa care nu aveau in spate un trecut de sportiv profesionist.
Aceste rezultate, considerate de savanti ca fiind preliminare, intaresc ipoteza potrivit careia traumatismele craniene repetate, timp de mai multi ani, in timpul practicarii fotbalului american, pot antrena o aparitie timpurie a maladiilor neurodegenerative asociate varstei, cum este cazul maladiei Alzheimer.