Alzheimer si Parkinson in cercetarea UE
Bolile neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson reprezinta una din cele mai importante probleme cu care se confrunta Europa in domeniul sanatatii mintale. In rezolutia adoptata, Parlamentul European si-a exprimat sprijinul pentru proiectul-pilot propus pentru programarea in comun a cercetarilor din acest domeniu, ceea ce ar putea conduce la reunirea unei mase critice de competente, cunostinte si resurse financiare.
Bolile Alzheimer si Parkinson in expansiune
Lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson trebuie sa raspunda unei duble provocari: acordarea de ingrijire zilnica pentru un numar din ce in ce mai mare de pacienti si asigurarea mai multor resurse, astfel incat numarul de pacienti sa scada constant in viitor.
In jur de 7.3 milioane de persoane sufera in Europa de Alzheimer sau boli inrudite, cifra estimata a se dubla pana in 2020. In prezent nu exista un remediu pentru boala, iar cunostintele despre prevenirea si tratamentul acesteia sunt limitate.
Rezolutia adoptata joi incurajeaza toate statele membre sa se angajeze activ in elaborarea unui program comun de cercetare in domeniul bolilor neurodegenerative si sa imbunatateasca datele epidemiologice referitoare la boala Alzheimer si la alte forme de dementa.
Teste la scara larga
Testele de diagnostic timpurii, cercetarile in domeniul factorilor de risc (cum ar fi mediul) si criteriile de diagnostic timpuriu sunt de o importanta cruciala pentru combaterea acestor boli. Deputatii europeni propun realizarea studiilor epidemiologice si clinice la scara larga in cadrul unei colaborari transnationale, ceea ce ar aduce o valoare adaugata evidenta.
Cercetarea ar trebui sa exploreze legatura dintre procesul de imbatranire si dementa, precum si dintre dementa si depresie la persoanele in varsta. Totusi, programele de cercetare ar trebui sa se concentreze cu prioritate asupra prevenirii, a diagnosticarii timpurii, a standardizarii criteriilor si instrumentelor de diagnosticare, a crearii unor baze de date vaste care sa poata fi utilizate pentru studiile in randul populatiei.
O mai buna constientizare si mai putina birocratie
Deputatii incurajeaza Comisia sa includa problemele asociate dementei in toate initiativele UE legate de prevenirea bolilor, iar statele membre ar trebui sa informeze populatia cu privire la schimbarile modului de viata care pot intarzia si impiedica aparitia bolilor neurodegenerative, in special Alzheimer si Parkinson, si sa promoveze „modurile de viata favorabile sanatatii psihice.”
In acest context, deputatii propun lansarea unui „An european al creierului”, pentru a atrage atentia asupra afectiunilor psihice asociate imbatranirii si a masurilor de prevenire a acestora.
In plus, Parlamentul European subliniaza importanta utilizarii structurile